BM | EN | 中文

Unit UEM Sunrise cadang lupus tanah perindustrian di Johor Bahru pada harga RM434 juta

uem-ame.png

Pada majlis tanda tangan penjualan 72 plot industri SiLC Fasa 3 dengan harga RM434.3 juta: (Dari kiri) Ketua Pegawai Operasi UEM Sunrise Berhad (Selatan) Zamri Yusof, Ketua Pegawai Penyampaian Prestasi dan Komersil UEM Sunrise Berhad, Anuar Kasim, Pengarah Urusan Kumpulan AME Elite Consortium Berhad Kelvin Lee dan Pengarah Eksekutif AME Elite Consortium Berhad Simon Lee (Gambar Ehsan NST)

Advertisement

KUALA LUMPUR, 30 DIS: Anak syarikat milik penuh UEM Sunrise Bhd, UEM Land Bhd dan Nusajaya Heights Sdn Bhd, mencadangkan untuk melupuskan 72 bahagian tanah perindustrian pegangan bebas syarikat syarikat itu di Johor Bahru kepada unit AME Elite Consortium Bhd, Pentagon Land Sdn Bhd dan Greenhill SILC Sdn Bhd pada harga RM434.3 juta.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, UEM berkata pihak berkenaan telah mengadakan beberapa perjanjian mengenai penjualan bahagian tanah tersebut, seluas kira-kira 68.7 hektar, ia terletak di fasa ketiga Perindustrian dan Logistik Selatan (SiLC) di Iskandar Puteri, Johor.

Dalam kenyataan berasingan, Ketua Pegawai Penyampaian Perkhidmatan dan Komersial UEM Sunrise, Anuar Kasim berkata penjualan itu menandakan permulaan kerjasama strategik antara UEM Sunrise, pemilik tanah dan pemaju utama Iskandar Puteri dan AME Elite Consortium, pakar dalam pembinaan kilang dan reka bentuk serta pembangunan kawasan perindustrian.

Advertisement

“Kami yakin bahawa kerjasama dengan AME Elite Consortium akan menjadi pemangkin lain untuk Pelan Induk Pembangunan Iskandar Puteri, terutama dalam mempercepatkan pertumbuhan dan pengembangan SiLC.

“Ini akan memberi kesan positif kepada perbandaran Iskandar Puteri yang berkembang pesat, meningkatkan kualiti hidup masyarakat setempat,” katanya.

Beliau berkata penjualan itu dijangka menyumbang kepada pendapatan kumpulan UEM Sunrise selama tiga hingga empat tahun ke depan, hasil pendapatannya akan disalurkan ke arah inisiatif strategik syarikat, termasuk peluang pembangunan kawasan baharu.

Advertisement

Anuar berkata Fasa 1 dan 2 SiLC sudah habis terjual, kerjasama dengan AME Elite Consortium akan membolehkan Fasa 3 dilancarkan dengan lebih cepat kerana UEM Sunrise akan berurusan dengan pakar dalam taman industri dan bukannya pembeli beberapa bahagian tanah.

Beliau berkata AME Elite Consortium telah memberikan komitmennya melalui perjanjian definitif itu untuk memperoleh keseluruhan baki bahagian tanah kawasan industri di SiLC Fasa 3.

Sementara itu, Pengarah Uyrusan AME Elite Consortium Kelvin Lee Chai berkata syarikat itu mensasarkan untuk menjana lebih daripada RM1.5 bilion nilai pembangunan kasar (GDV) melalui pembelian tanah.

Advertisement

Menerusi pembelian tanah baharu itu, jumlah simpanan tanahnya akan meningkat kepada 93.9 hektar, membolehkan mereka menjana GDV yang tinggi sepanjang tempoh pembangunan tersebut, katanya.

“Kawasan pembangunan yang diperluaskan itu akan meneruskan kemampanan pendapatan kami,” kata Lee.

AME kini sedang membangunkan dua taman perindustrian bersepadu di Johor iaitu i-Park @ Indahpura (Fasa 3) dan i-Park @ Bandar Udara Senai (Fasa 1, 2 dan 3).

Advertisement

Bernama

 

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top