BM | EN | 中文

Undi 18: Kerajaan Johor rancang pelan tindakan khas atasi jumlah pengundi ramai

hasni-mohammad.png
Advertisement

JOHOR BAHRU, 3 NOV: Satu pelan tindakan khas perlu dilakukan bagi mengatasi jumlah pertambahan mendadak bilangan pengundi selepas pelaksanaan usul Undi 18 dan undang-undang tubuh kerajaan negeri yang akan digubal tidak lama lagi.

Menteri Besar Johor, Datuk Hasni Mohammad berkata, perkara itu juga dilihat relevan kerana melibatkan tahap kecekapan dan keupayaan wakil rakyat terutama jumlah peruntukan diterima.

“Selain bersetuju untuk meminda Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri, kita juga kena terima hakikat bahawa jumlah pengundi akan bertambah. Penambahan ini kita kena kaji impaknya terhadap kawasan yang mempunyai pengundi yang ramai.

Advertisement

“Kita perlu sedar apabila ramai pengundi, perkhidmatan wakil rakyat akan terjejas jika tidak berbuat sesuatu. Contohnya wakil rakyat yang mempunyai pengundi sehingga 100,000 tidak adil jika peruntukan sama dengan wakil rakyat pengundi lebih kecil,” katanya, lapor Sinar Harian.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Majlis Pelancaran Aplikasi Johor Pay dan Sistem Pemantauan Projek Negeri Johor (JOMS) di Hotel Thistle semalam.

November lalu, semua Menteri Besar dan Ketua Menteri bersetuju meminda Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri bagi membolehkan individu berusia 18 tahun menjadi calon Pilihan Raya Umum (PRU), Pilihan Raya Negeri (PRN) dan Pilihan Raya Kecil (PRK).

Advertisement

Perkara itu turut dipersetujui dalam Mesyuarat Menteri Besar dan Ketua Menteri (MBKM) Ke-137 yang dipengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor baru-baru ini, Hasni mengumumkan satu persidangan khas akan diadakan dalam tempoh minggu pertama awal tahun depan bagi meminda had umur kelayakan calon bertanding di negeri itu daripada 21 kepada 18 tahun.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top