BM | EN | 中文

UDA Holdings sasar 847 premis perniagaan seluruh negara beroperasi sepenuhnya

Sasar-847-premis-perniagaan-milik-UDA-operasi-sepenuhnya.jpg

Gambar Ehsan FB UDA Holdings Berhad

JOHOR BAHRU, 9 NOV: Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) menyasarkan kesemua 847 unit premis perniagaan kompleks membeli belah milik UDA Holdings Bhd (UDA) di seluruh negara beroperasi sepenuhnya pada penghujung tahun ini.

Menterinya, Tan Sri Noh Omar berkata, pengoperasian semula merangkumi 100 peratus premis perniagaan itu merupakan penunjuk prestasi utama 100 hari, selaras dengan hasrat kementerian dalam memulihkan perniagaan dan meneruskan kelangsungan hidup terutama perusahaan mikro kecil dan sederhana (PMKS).

Menurut beliau, terdapat empat kompleks membeli belah utama milik UDA iaitu di Ipoh, Seremban, Johor Bahru dan Kuala Lumpur.

“Setakat ini hampir 800 unit kedai sudah memulakan perniagaan mereka, namun kita tidak menafikan bahawa kehadiran pengunjung setakat ini masih kira-kira 50 peratus sebulan.

“Tetapi dengan pengoperasian semula premis ini, rata-rata usahawan berterima kasih dan mengatakan bahawa mereka lega kerana sudah boleh memulakan perniagaan seperti biasa. Jadi kita akan pastikan 100 peratus premis perniagaan beroperasi hujung tahun ini,” katanya, lapor Bernama.

Beliau berkata demikian kepada pemberita dalam sidang media sewaktu lawatan rasminya ke Angsana Johor Bahru Mall, di sini Ahad lalu.

Turut hadir Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif UDA Holdings, Mohd Salem Kailany.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai pengoperasian kesemua premis perniagaan di kompleks membeli belah UDA Holdings.

Noh berkata dalam usaha memastikan kesemua premis perniagaan beroperasi, UDA turut menjalinkan kerjasama dengan Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (Tekun Nasional) bagi membantu usahawan memulakan perniagaan.

“Jika ada usahawan mahu kembali berniaga tetapi tidak ada modal, dengan kerjasama ini usahawan akan diberikan bantuan dan jumlah itu bergantung kepada penilaian Tekun. Jadi soal untuk usahawan memulakan perniagaan di bawah kompleks beli belah kepunyaan UDA tidak timbul sebab pinjaman akan diberikan,” katanya.

Sementara itu beliau berkata, UDA setakat ini telah memperuntukkan insentif sewa sebanyak RM33.4 juta bagi membantu kesemua 847 usahawan di kompleks membeli belah itu.

Beliau berkata, insentif berupa pengecualian, diskaun dan tunggakan sewa itu diberikan dalam usaha membantu kelangsungan usahawan dan aliran tunai kewangan mereka berikutan pandemik Covid-19.

“Pengecualian ini diberikan sehingga hujung tahun ini dan ia boleh dipertimbangkan menerusi rayuan untuk mengetahui keadaan perniagaan mereka,” katanya.

Noh dalam masa sama berkata, UDA membuka sebuah one-stop retail centre ‘Mari Mart’ miliknya di Angsana Johor Bahru Mall dengan kerjasama Tekun Corporation Sdn Bhd dan mensasarkan untuk membuka dua lagi pada tahun depan iaitu di Melaka dan Seremban.

Beliau berkata, Mari Mart diwujudkan bertujuan untuk mengukuhkan pusat pemasaran produk PMKS serta koperasi,dan UDA menyediakan lokasi sebagai hab promosi dan usahawan dapat menerima manfaat dalam bentuk kos pengurusan dan manfaat fasiliti.

Bernama

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top