BM | EN | 中文

Tompokan putih di Sungai Masai resahkan nelayan di Pasir Gudang

Tompokan-putih-di-Sungai-Masai-resahkan-nelayan.jpeg
Advertisement

PASIR GUDANG, 22 NOV: Kehadiran tompokan berwarna putih di Sungai Masai berhampiran Kampung Pasir Gudang Baru di sini, mengundang kerisauan penduduk di penempatan itu terutama kira-kira 250 nelayan pesisir pantai yang tertanya-tanya dengan kejadian terbabit.

Keadaan di sekitar jeti nelayan yang dipenuhi tompokan putih itu turut menyebabkan nelayan mengambil keputusan untuk tidak turun ke laut kerana gusar sisa tidak diketahui itu boleh merosakkan peralatan mereka.

Ketua Kampung Pasir Gudang Baru, Daud Saad berkata, beliau menerima maklumat sisa itu wujud sejak empat hari lalu selepas nelayan mendakwa air mula menunjukkan tompokan putih yang semakin membimbangkan.

Advertisement

“Kita harap keadaan ini tidak begitu serius tetapi sebelum ini penduduk terpaksa menanggung akibat apabila air berwarna hitam kerana masalah kumbahan. Penduduk baru sahaja lega tetapi masalah lain pula dialami,” katanya, lapor Utusan Online.

Seorang nelayan, Hassan Mohamad, 60 berkata, dia sudah tidak turun ke laut sejak empat hari lalu kerana keadaan tersebut menyukarkan pergerakan dan meninggalkan kesan di dasar bot miliknya.

“Kami tidak tahu kesannya jika melekat pada enjin bot, apatah lagi kawasan tompokan putih ini mencapai jarak sehingga dua kilometer. Saya tidak pernah melihat kotoran seperti itu sejak 40 tahun menjadi nelayan malah permukaan air kelihatan seperti diselaputi bahan kimia,” katanya.

Advertisement

Seorang lagi nelayan, Alimman Jamal, 48, mahu agensi berkaitan mengambil tindakan segera kerana penduduk terutama nelayan sukar mencari rezeki.

“Ini bukan hanya kerana pencemaran tetapi kami akan mengalami kerugian jika peralatan rosak. Sekarang semua barang bukan murah dan ia akan jadi beban sekiranya terjadi apa-apa kejadian. Bot mungkin boleh dicuci tapi kos ganti jaring atau pukat lebih tinggi jika rosak,” katanya.

Penduduk, Jamil Hussein, 50, turut berharap tindakan segera dapat diambil kerana perkara itu turut membabitkan keselamatan penduduk.

Advertisement

“Kita sebenar risau juga sebab tidak tahu ia bahan apa. Jadi perlu tahu keputusan cepat sama ada memudaratkan atau sebaliknya. Sebahagian besar penduduk di sini adalah nelayan yang menjadi punca rezeki mereka, malah kita juga perlu tahu sama ada hasil tangkapan selamat untuk dimakan atau sebaliknya,” katanya.

Sementara itu, Ahli Majlis Bandaraya Pasir Gudang (MBPG) Zon Rinting 2, Mohd. Azizi Mohmad berkata, perkara itu telah dimaklumkan kepada pihak berkaitan dan laporan juga telah disampaikan kepada Jabatan Alam Sekitar (JAS).

“Saya sendiri telah melihat keadaan ini dan laporkan kepada pihak berkaitan. Kita tidak mahu perkara ini berlarutan kerana di sini juga bukan semata-mata perkampungan nelayan sahaja.

Advertisement

“Tetapi lokasi ini menjadi tarikan pelancongan ke Johor terutama kaki pancing ketika Pelan Pemulihan Negara (PPN) Fasa Empat yang diumumkan. Jadi kita mahukan kawasan ini selamat dan bersih untuk dikunjungi,” katanya.

Johorkini

 

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top