BM | EN | 中文

TMJ adakan mesyuarat pertama JK Khas COVID-19 negeri Johor

TMJ-adakan-mesyuarat-pertama-JK-Khas-COVID-19-negeri-Johor.jpg

Gambar Ehsan FB HRH Crown Prince of Johor

Advertisement

JOHOR BAHRU, 18 SEPT: Tunku Mahkota Johor ,Tunku Ismail Sultan Ibrahim telah mengadakan mesyuarat pertama Jawatankuasa Khas (Special Task Force COVID-19) peringkat negeri Johor, semalam.

Mesyuarat itu turut dihadiri Menteri Besar Johor Datuk Hasni Mohammad, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar R Vidyananthan, Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Johor, Datuk Dr Aman Rabu serta pakar-pakar kesihatan dan pengurusan pandemik.

Baginda bertitah jawatankuasa khas berkenaan, berperanan untuk memantau dan memperbaiki proses yang digunakan bagi sistem menyaring, mengasingkan, mengawasi, dan merawat pesakit COVID-19, agar keadaan wabak adalah sentiasa dalam kawalan.

Advertisement

Titah baginda pengesanan kontak perlu dipercepatkan supaya ia dilakukan dalam jangka masa 24 hingga 48 jam, dan kadar vaksinasi juga perlu dipertingkatkan.

“Johor perlu bersedia untuk transisi dari situasi pandemik kepada endemik.

“Saya yakin dengan para anggota ‘Task Force’ ini yang dipilih secara inklusif dan melibatkan pelbagai agensi kerajaan, pakar-pakar dari universiti, swasta, ATM, dan NGO, Johor akan dapat melawan wabak COVID-19 dengan Iebih berkesan dan kes positif akan mula menurun melalui Iangkah kesihatan awam yang efektif dan penggunaan teknologi terkini,” titah baginda menerusi akaun Facebook rasminya HRH Crown Prince of Johor.

Advertisement

Bernama

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top