BM | EN | 中文

Tiga negeri PKPB bertukar ke PKPP mulai Jumaat

SJR-sekatan-jalan-raya-pkpb-pkpd.jpg

Gambar Hiasan

Advertisement

PUTRAJAYA, 17 MAC: Tiga negeri lagi bakal bertukar status daripada Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) kepada Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) mulai 19 Mac ini.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, antara negeri terlibat ialah Kedah, kecuali dua daerah iaitu Kuala Muda dan Kulim yang masih kekal status PKPB.

“Perak juga diubah kepada PKPP ekoran banyak zon merah sudah kurang manakala zon hijau bertambah menjadi 46 yang meliputi 78 mukim,” katanya pada sidang media semalam.

Advertisement

Selain itu, pertukaran status melibatkan Negeri Sembilan susulan penurunan kes turun mendadak dengan 67.2 peratus zon hijau, kecuali daerah Seremban yang kini merupakan zon merah.

Lima negeri dan satu Wilayah Persekutuan kekal berstatus PKPB sehingga 31 Mac depan, kerana banyak lagi zon merah.

Ia melibatkan Selangor, Johor, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur yang baru sahaja berubah statusnya daripada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kepada PKPB mulai 5 Mac lalu.

Advertisement

Turut kekal PKPB ialah Kelantan manakala kerajaan Sarawak pula akan melanjutkan PKPB di seluruh negeri yang terbesar di Malaysia itu bermula pada hari ini sehingga 29 Mac depan.

Baki lima negeri lain serta dua Wilayah Persekutuan iaitu Putrajaya dan Labuan, kekal berstatus PKPP berkuat kuasa 19 Mac ini sehingga 31 Mac depan.

Ia ekoran tiada zon merah dengan zon hijau terus bertambah banyak kecuali di daerah Nabawan di Sabah yang masih berstatus PKP dan disambung dua minggu lagi mulai esok.

Advertisement

Tambah Ismail, rentas negeri masih dilarang kecuali bagi aktiviti pelancongan daripada negeri berstatus PKPP ke PKPP lain dengan konsep gelembung perjalanan hijau.

Manakala rentas daerah dalam negeri yang sama tambah beliau, masih dibenarkan kecuali di Sabah dan Sarawak kekal menutup pergerakan antara daerah dalam negeri berkenaan.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top