BM | EN | 中文

Tiada PAS dan Bersatu dalam rundingan kerusi BN Johor – Menteri Besar

hasni-mohammad-umno-johor.jpg

Hasni Mohammad (Gambar Hiasan)

Advertisement

JOHOR BAHRU, 11 APR: Barisan Nasional (BN) Johor mengesahkan sudah memulakan perbincangan bersama komponen parti UMNO, MCA dan MIC bagi menghadapi Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Pengerusinya, Datuk Hasni Mohammad dilaporkan berkata, perbincangan itu tidak melibatkan rakan komponen dalam Muafakat Nasional (MN) atau Perikatan Nasional (PN) iaitu Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) mahupun Pas.

“Saya sudah mulakan perbincangan dengan MCA dan MIC. Kita perlu faham konsepnya dulu, kita (BN) setuju bahawa MCA dan MIC perlu bertanding pada PRU kali ini.

Advertisement

“Perbincangan kali ini tidak libatkan MB atau PN. Ini kerana dalam Muafakat Nasional pun banyak ketidakpastian,” katanya, lapor Sinar Harian.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas penutup program Bangkit 15 anjuran Biro Latihan dan Perkaderan UMNO Malaysia di Hotel Trove pada Ahad.

Hadir sama, Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan dan Timbalan Pengerusi BN/ UMNO Johor, Datuk Nur Jazlan Mohamed.

Advertisement

Hasni yang juga Pengerusi UMNO Johor berkata, perbincangan tersebut sudah mengenalpasti kerusi yang disasarkan antara komponen terbabit.

Bagaimanapun Menteri Besar Johor itu menjelaskan jumlah kerusi dan kawasan yang akan ditandingi setiap komponen parti di dalam BN masih belum dimuktamadkan.

“Johor akan terus menjadi negeri utama pada PRU15 nanti. Dalam keadaan teruk mana pun (PRU-14), Johor masih ada wakil rakyat dari komponen MCA.

Advertisement

“UMNO Johor sebagai parti komponen BN akan sentiasa mencari jalan dalam mempertingkatkan kekuatan BN Johor. Formula inilah yang negeri lain boleh ambil dan jadikan contoh di negeri masing-masing,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata, penganjuran Bangkit 15 merupakan usaha UMNO Johor mengukuhkan jentera dan penambahbaikan kaedah serta latihan dalam menghadapi PRU15.

Johorkini

Advertisement

 

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top