BM | EN | 中文

TANYA JOKOWI, MENGAPA TAK TERIMA BANTUAN MALAYSIA – DR M

jerebu-kl-tower.jpg
Advertisement

PUTRAJAYA, 20 SEPT: Malaysia tidak pernah bertanya Indonesia kenapa ia tidak menerima tawaran untuk membantunya menangani kebakaran hutan yang menyebabkan jerebu, kata Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.

Beliau berkata Malaysia telah menawarkan bantuan kepada Indonesia untuk menangani kebakaran hutan kerana ia mempunyai peralatan pengeboman air yang boleh digunakan.

Terdahulu Bernama melaporkan, ketika ditanya mengenai mengapa Presiden Indonesia Joko Widodo atau lebih dikenali sebagai Jokowi tidak bersedia menerima tawaran Malaysia, Dr Mahathir berkata: “Saya tidak tahu kenapa.”

Advertisement

“Bertanya (Jokowi) mengapa anda tidak mahu menerima bantuan kami tetapi saya belum pernah melakukannya lagi. Kenapa anda tidak bertanya (Jokowi),” katanya pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Anti Rasuah (JKKMAR), di sini semalam.

Ditanya bagaimana Malaysia akan mengawal masalah jerebu, Perdana Menteri berkata: “Kami berdoa agar hujan turun. Kita telah melakukan pembenihan awan dan meminta orang ramai memakai topeng muka.”

Ditanya mengenai kos yang terlibat dalam pembenihan awan, Dr Mahathir berkata beliau tidak menerima maklumat mengenai kosnya.

Advertisement

“Tetapi kami menerima cadangan sekarang supaya menggunakan dron untuk membentuk hujan buatan. Kita boleh menggunakan beberapa dron, bukan satu di kawasan tertentu berkenaan Putrajaya yang teruk terjejas oleh jerebu,” katanya.

Jerebu yang berpunca daripada kebakaran hutan di Sumatera dan Kalimantan di Indonesia telah melanda beberapa kawasan di Malaysia yang dibawa angin Monsun Barat Daya.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top