BM | EN | 中文

Syed Saddiq cadang kurangkan yuran universiti

syed-saddiq-syed-abdul-rahman-muar.jpg
Advertisement

MUAR, 29 MEI: Ahli parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menggesa agar yuran universiti dikurangkan selepas kebanyakan operasi dihentikan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Katanya beliau menerima aduan daripada mahasiswa bahawa yuran pengajian masih perlu dibayar seperti biasa.

“Kalau adapun, ianya di atas talian. Ada juga pelajar tiada akses internet, jadi tidak dapat ikut belajar sama. Infrastruktur universiti juga tidak lagi dipakai,” katanya dalam satu kenyataan melalui Faceboook, semalam.

Advertisement

Katanya kalau ada pun kelas yang masih berjalan, ia hanya dibuat di atas talian.

“Walaupun rata-rata telah pulang ke rumah dan pengajian tidak lagi berjalan, yuran masih lagi sama dikenakan. Bagi saya, ini harus segera diubah. Waktu PKP, kelas sudah tidak lagi berjalan,” tambahnya.

Bekas Menteri Belia dan Sukan itu berkata, ramai pelajar daripada keluarga berpendapatan 40 peratus terendah (B40) semakin susah ketika PKP susulan ibu bapa hilang kerja dan ekonomi tidak menentu.

Advertisement

Beliau menegaskan kerajaan tidak sepatutnya menambah beban mereka dengan yuran universiti.

“Mereka ini wajib diberi perhatian. Jangan tambah lagi beban dari yuran pengajian mereka.

“Kita perlu fikirkan kebajikan mereka. Itu merupakan tanggungjawab yang tak boleh ditolak ketepi.

Advertisement

“Jangan sampai ada mahasiswa yang terpaksa berhenti belajar semata-mata kerana beban bayaran yuran sewaktu PKP,” katanya.

Pada 26 Mei, Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) menggesa Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) mengurangkan yuran pengajian di universiti berikutan ketidaktentuan ekonomi negara sepanjang penularan wabak Covid-19.

Terdahulu sebelum itu Menteri Pengajian Tinggi, Noraini Ahmad memaklumkan bahawa pengajian di universiti akan diadakan melalui atas talian sehingga 31 Disember 2020.

Advertisement

Johorkini

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top