BM | EN | 中文

Syarifuddin Azman juarai saingan pertama CEV Moto3 Remaja Dunia FIM

Syarifuddin-Azman-juarai-saingan-CEV-Moto3-Remaja-Dunia-FIM.jpg

Gambar Ehsan Malakat Tribune

Advertisement

BARCELONA, 14 JUN: “Piala ini untuk Malaysia!” kata pelumba muda negara Syarifuddin Azman mendedikasikan kejayaan muncul juara perlumbaan pertama saingan CEV Moto3 Remaja Dunia FIM di litar de Barcelona-Catalunya malam tadi.

Pelumba SIC Racing berusia 19 tahun itu berkata, kesemua kerja keras dia dan pasukannya ternyata berbaloi selepas meraih kemenangan itu walaupun bermula dari petak ke-10.

“Kami bekerja keras bagi mendapatkan talaan motosikal yang tepat sepanjang minggu dan semuanya berbaloi.

Advertisement

“Saya berterima kasih kepada keluarga, penaja, pasukan dan rakan-rakan. Piala ini untuk Malaysia.

“Saya bersyukur untuk hari ini. Saya menang perlumbaan pertama, namun saya jatuh pada perlumbaan kedua selepas seorang pelumba lain melanggar saya,” katanya dalam satu kenyataan.

Dengan nama gelaran Damok, pelumba kelahiran Selangor itu menang selepas melepasi garisan penamat dalam masa 29 minit dan 32.553 saat (s) pada perlumbaan sejauh 74.5km menewaskan dua pelumba tuan rumah David Munoz Rodriguez dan Jose Antonio Rueda Ruiz, masing-masing di tempat kedua dan ketiga.

Advertisement

Namun, dia tidak bernasib baik dalam perlumbaan kedua selepas terlibat dalam kemalangan pada pusingan ke-11.

Memperoleh 25 mata daripada kemenangan itu membolehkan Syarifuddin melonjak naik ke kedudukan ke-10 dalam kedudukan kejohanan dunia dengan 31 mata selepas lima perlumbaan, manakala Daniel Holgado dari Junior Aspar Team – yang memenangi empat perlumbaan lain musim ini – masih kekal mendahului dengan 113 mata.

Sama-sama beri sokongan

Advertisement

Perlumbaan kedua Moto2 pula menyaksikan Adam Norrodin hampir menamatkan perlumbaan di podium walaupun bermula dari petak ke-20, selepas menduduki tempat keempat dengan catatan masa 30:22.746s. Adam terlibat kemalangan pada pusingan ke-12 pada perlumbaan pertama.

Kategori European Talent CUP (ETC) pula menyaksikan Sharul Ezwan Mohd Sharil menduduki tempat ke-14 selepas menamatkan 15 pusingan dalam masa 28:40.727s, manakala Muhammad Hakim Danish Ramli di tempat ke-14 dengan masa 28:41.762s.

Sementara itu pengurus pasukan Zulfahmi Khairuddin amat gembira dengan prestasi yang ditunjukkan pelumba Malaysia dalam kejohanan pembangunan bakat yang terarah kepada Kejuaraan Dunia MotoGP.

Advertisement

“Ia satu hari yang hebat untuk kami di SIC Racing apabila Damok menang perlumbaan pertama.

“Saya amat gembira dengan peningkatan yang dia lakukan minggu ini. Untuk Adam, ia bukan hujung minggu yang mudah untuknya kerana terpaksa menghadapi masalah dengan motosikalnya, kami tidak dapat mencari penalaan yang terbaik untuk motosikalnya minggu ini.

“Ini merupakan satu pengalaman yang penting buat Hakim Danish untuk berlumba dengan pelumba Eropah yang lain.

Advertisement

“Secara keseluruhan ia minggu yang positif dan berharap kita boleh mengekalkan momentum ini untuk perlumbaan kami yang seterusnya,” katanya merujuk kepada pusingan selanjutnya kejuaraan itu di Sirkit Antarabangsa Algarve, Portugal pada 4 Julai.

Menteri Belia dan Sukan Reezal Merican Naina Merican mengucapkan tahniah atas kejayaan Damok menerusi platform media sosialnya.

“Tahniah Syarifuddin Azman! Aksi berani beliau pada pusingan terakhir membuahkan hasil muncul juara perlumbaan Moto3 Junior World Championship di Barcelona sebentar tadi.

Advertisement

“Sama-sama kita berikan sokongan dan semangat buat beliau. Tahniah Syarifuddin, kekalkan prestasi, FULL GAS untuk perlumbaan seterusnya,” katanya dalam hantaran di akaun Facebooknya.

Bernama

 

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top