BM | EN | 中文

Sultan Johor tinjau kerja ubah suai Masjid Jamek Bandar Mersing

Sultan-Johor-tinjau-kerja-ubah-suai-Masjid-Jamek-Bandar-Mersing.jpg

Gambar Ehsan FB Sultan Ibrahim Sultan Iskandar

Advertisement

MERSING,, 23 JAN: Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar hari ini berkenan berangkat meninjau perkembangan kerja-kerja pengubahsuaian Masjid Jamek Bandar Mersing, dekat Mersing.

Menerusi hantaran di Facebook Sultan Ibrahim, baginda berkenan meluangkan masa hampir setengah jam melihat kerja-kerja yang dilakukan di masjid berkenaan dengan diiringi Pegawai Daerah Mersing Mohd Radzi Mohd Amin dan Kadi Daerah Mersing Khairudin Salimin.

Mohd Radzi seperti yang dimuat naik menerusi hantaran itu berkata sepanjang lawatan tersebut, Sultan Ibrahim turut berkenan menyampaikan beberapa titah penting berhubung kerja-kerja pengubahsuaian berkenaan.

Advertisement

“Pada hari ini, baginda (Sultan Ibrahim) berkenan berangkat dan meluangkan masa meninjau perkembangan terkini kerja-kerja pengubahsuaian yang sedang giat dijalankan.

“Kami menjangkakan kerja-kerja pengubahsuaian dapat disiapkan sepenuhnya sebelum Mac ini,” kata Mohd Radzi.

Menurut hantaran itu, Masjid Jamek Bandar Mersing yang dibina pada 1956, berkonsepkan seni bina Afrika Selatan dan mampu memuatkan hampir 600 jemaah.

Advertisement

Sebuah kubah bersaiz besar memenuhi bahagian bumbung masjidnya yang rata manakala bentuk bangunan keseluruhannya empat persegi dan terdapat dua anjung serta satu menara dibina bercantum di sisi bangunan masjid tersebut.

Anjung tersebut dibina mengikut reka bentuk seni bina Melayu.

Bernama

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top