BM | EN | 中文

SOP dicadang lebih ketat, hadkan rentas daerah, negeri – Dr Adham Baba

Dr-Adham-Baba-KKM.jpeg

Gambar Ehsan The Malay Mail

Advertisement

JOHOR BAHRU, 9 JAN: Kementerian Kesihatan (KKM) mencadangkan prosedur standard operasi (SOP) lebih ketat termasuk mengehadkan rentas daerah dan negeri susulan peningkatan penularan wabak COVID-19.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, berkata menerusi data yang diteliti KKM peningkatan mendadak penularan wabak COVID-19 kebelakangan ini membabitkan kes rentas daerah dan negeri.

Katanya, peningkatan kes sporadik dalam komuniti berlaku terutamanya apabila rentas negeri dan daerah dibenarkan selain majlis sosial membabitkan himpunan atau perkumpulan.

Advertisement

“KKM dapati faktor utama kes meningkat mendadak adalah ketidakpatuhan kepada SOP yang sudah digariskan ketika pembukaan semula sektor ekonomi tempoh hari.

“Kes meningkat di kawasan padat penduduk dengan pergerakan yang mudah termasuk di Selangor, Wilayah Persekutuan, Johor, Pulau Pinang dan Sabah.

“Kini kes jangkitan sporadik dalam komuniti dan warga asing meningkat ke paras yang sama. Ia berlaku apabila rentas daerah dan negeri dibenarkan selain acara sosial himpunan ramai, ” katanya, lapor BH Online.

Advertisement

Beliau berkata demikian selepas majlis penyerahan projek naik taraf Pusat Pengumpulan Darah Hospital Sultanah Aminah (HSA) di sini, hari ini.

Semalam, Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, dilaporkan berkata, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan membuat pengumuman khas pada Isnin mengenai tindakan yang akan dilaksanakan kerajaan berhubung situasi semasa jangkitan COVID-19 yang menunjukkan trend peningkatan sejak kebelakangan ini.

Semasa memaklumkan perkara itu, Ismail Sabri dilaporkan berkata kerajaan memandang serius dan sentiasa memantau situasi semasa trend peningkatan jangkitan mencatatkan empat angka bermula penghujung November 2020, sehingga rekod tertinggi kes harian COVID-19 dicatatkan semalam dengan 3,027 kes baharu.

Advertisement

“Kerajaan sedang memperhalusi dan menilai tindakan yang perlu diambil segera bagi mengawal penularan jangkitan COVID-19 termasuk mempertimbangkan SOP lebih ketat membabitkan sektor sosial bagi mengurangkan pergerakan dan risiko COVID-19,” katanya pada sidang media perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Dr Adham berkata, KKM kini sedang melihat semula keupayaan sebenar di hospital digazetkan sebagai Hospital COVID-19 bagi menempatkan pesakit yang bergejala.

Katanya, KKM juga akan mengaktifkan semula lebih banyak pusat rawatan dan kuarantin kepada pesakit berisiko rendah di seluruh negara.

Advertisement

“Antara contoh pembukaan Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) yang mampu menempatkan sehingga 10,000 pesakit positif. Kita mendapati kes membabitkan pesakit COVID-19 menggunakan ventilator dan katil (Unit Rawatan Rapi (ICU) juga meningkat.

“Kita sudah pun bersedia ketika gelombang kedua COVID-19 sebelum ini dengan meningkatkan keupayaan melihat kepada keadaan semasa berikutan peningkatan mendadak kes harian,” katanya.

Dr Adham berkata, setakat ini fasiliti KKM masih mampu menampung peningkatan kes namun kaedah ketat dalam melandaikan lengkuk COVID-19 perlu dilaksanakan segera sebelum keupayaan berkenaan tidak lagi mampu disediakan.

Advertisement

“Barisan hadapan kita doktor pakar, pakar pengendalian mesin ventilator dan pakar perubatan yang kendalikan kes COVID-19 bergejala tahap tiga hingga lima kini sedang bertungkus lumus hadapi peningkatan mendadak kes.

“Kita perlu lihat pasukan jururawat dan pembantu perubatan yang membantu serta keupayaan mereka merawat pesakit termasuk bukan COVID-19 yang juga perlu diberi perhatian.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top