BM | EN | 中文

Sindiket seludup dadah ke Indonesia tumpas, syabu bernilai lebih RM1 juta dirampas

Sindiket-seludup-dadah-ke-Indonesia-tumpas-syabu-bernilai-lebih-RM1-juta-dirampas.jpg

Gambar Ehsan FB Polis Johor

Advertisement

JOHOR BAHRU, 29 DIS: Polis Johor menumpaskan sindiket pengedaran dadah ke Indonesia dan merampas syabu bernilai RM1.07 juta, menerusi empat serbuan di Muar dan bandar raya ini pada 26 dan 27 Dis.

Ketua Polis Johor Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, empat lelaki warga tempatan berusia 30 hingga 41 tahun, turut ditahan dalam operasi khas Pasukan Polis Marin Wilayah Dua Johor Bahru dan Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Johor bermula pukul 6.30 petang sehingga 6.30 pagi itu.

Katanya, suspek yang ditahan masing-masing dipercayai berperanan sebagai ‘runner’ dan penjaga dadah.

Advertisement

Menurutnya, modus operandi sindiket itu adalah dengan menyembunyikan dadah di tempat penyimpanan tayar dan peralatan membaiki kenderaan.

“Sindiket ini dikesan beroperasi sejak awal Disember ini, yang mana modus operandi sindiket adalah dengan menyembunyikan dadah dalam kenderaan bagi mengaburi mata pihak berkuasa. Kemudian, dadah ini dihantar ke Indonesia dengan menggunakan bot melalui jalan laut untuk kegunaan pasaran tempatan di negara itu,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Ayob Khan berkata turut dirampas dalam serbuan itu adalah dua kenderaan, serta tiga liter air ketum dan daun ketum bernilai RM34.80 serta peralatan memproses ketum yang mana ia dikenal pasti untuk pasaran tempatan.

Advertisement

Menurutnya, hasil ujian saringan air kencing mendapati kesemua suspek positif methamphetamine, namun tidak mempunyai sebarang rekod jenayah lampau.

Beliau berkata kesemua suspek ditahan reman selama tujuh hari bermula 27 Dis untuk disiasat di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952, Seksyen 30(3) Akta Racun 1952 dan Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952.

Bernama

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top