BM | EN | 中文

SETIAP SISWA BARU UTM TANAM SEBATANG POKOK

universiti-teknologi-malaysia.jpg
Advertisement

JOHOR BAHRU, 4 SEPT: Memulakan kehidupan baru di kampus adalah sesuatu yang menarik bagi siswa baru tapi berapa ramai diberi tanggungjawab untuk turut menjaga pokok sebagai sebahagian daripada proses pembelajaran mereka sepanjang berada di kampus

Untuk siswa-siswi kemasukan baharu Universiti Teknologi Malaysia (UTM) yang bermula semalam, ia bukan sahaja menjadi satu pengalaman baharu bagi mereka, tapi turut memupuk semangat bertanggungjawab dan cintakan alam sekitar pada diri mereka.

Naib Canselor UTM Profesor Datuk Dr Wahid Omar berkata pendaftaran pelajar baharu kali ini bukan sekadar didedahkan dengan pengajian semata-mata, sebaliknya akan turut melatih mahasiswanya dalam mengamalkan gaya hidup lestari memandangkan merekalah yang akan mencorakkan masa hadapan negara kelak.

Advertisement

Menerusi program yang dipanggil “myTREEvolution”, mahasiswa dan mahasiswi akan diamanahkan dengan sebuah pokok yang mereka akan tanam sendiri dan perlu dijaga oleh pelajar itu sendiri dari awal pendaftaran mereka sehingga mereka tamat pengajian.

“Kita juga nak menambahkan oksigen dalam kampus kita ini. Kampus kita dah hijau, tetapi kita nak galakkan lebih banyak penanaman pokok.

“Projek ini dengan kerjasama Jabatan Perhutanan Negeri Johor akan dimulakan Khamis ini. Pelajar-pelajar baharu kita akan menanam pokok dalam kampus sekali gus mengembangkan potensi diri mereka secara tidak langsung,” kata beliau kepada pemberita di sini hari ini.

Advertisement

Pokok-pokok berkenaan akan diberi kod respon pantas khas dan pelajar berkenaan akan diberi merit untuk penjagaan pokok mereka yang akan menggunakan satu aplikasi yang dibangunkan UTM sendiri, yang mana mereka sendiri akan memantau tumbesaran pokok berkenaan menerusi aplikasi itu.

“Selain itu, kita telah perkenalkan sesuatu (yang) drastik kepada pelajar-pelajar baharu ini. Mereka telah diminta membawa dan menggunakan botol air dan bekas makanan sendiri sepanjang berada di kampus. Kita tak mahu mereka pakai plastik yang pakai buang sebab kita nak galakkan sisa sifar dalam kampus.

“Kafe-kafe kita juga tidak akan menggunakan polistirena, plastik yang pakai sekali, tak mahu dah. Itu antara usaha kami kerana kami yakin pendidikan kepada generasi baru ini termasuk mereka perlu belajar dalam keadaan hidup yang lestari,” kata Wahid.

Advertisement

Sejumlah 3,780 pelajar peringkat Sarjana Muda ditawarkan mengikuti pengajian dalam pelbagai bidang di UTM termasuk 698 orang pelajar antarabangsa dari Indonesia, Mesir, Yaman, Libya, Switzerland dan Mauritius.

Bernama

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top