BM | EN | 中文

Selangor sumbang lebih RM700,000 rancak semula latihan atlet

Selangor-sumbang-lebih-RM700000-rancak-semula-latihan-atlet.jpg

Mohd Khairuddin Othman (empat, kanan) melancarkan program Hari Selangor Bersukan di padang paragliding Bukit Jugra, Banting pada 9 Oktober 2021 (Gambar Ehsan SelangorKini)

Advertisement

BANTING, 9 OKT: Kerajaan Selangor menyumbangkan sebanyak RM720,700 bagi pembangunan sukan negeri termasuk persediaan memulakan kembali latihan atlet.

Inisiatif khas itu bakal memanfaatkan persatuan sukan, majlis sukan daerah, pegawai dan atlet Sukan Malaysia (SUKMA), kata Exco Pembangunan Sukan, Mohd Khairuddin Othman

Kata Mohd Khairuddin, sebahagian bantuan dibelanjakan untuk elaun pegawai dan atlet manakala selebihnya bagi menambah baik fasiliti.

Advertisement

“Kita berharap bantuan ini meringankan impak ekonomi dan kewangan mereka yang terjejas susulan pandemik selain memastikan mereka terus berdaya saing,” katanya lapor SelangorKini.

Beliau ditemui selepas melancarkan Hari Selangor Bersukan 2021 di padang paragliding Bukit Jugra yang turut dihadiri Orang Besar Daerah Kuala Langat Tengku Datuk Mohamed Alhaj Tengku Harun.

Sementara itu, Mohd Khairuddin berkata Selangor bersedia menganjurkan SUKMA terhad kepada 16 acara wajib seperti bola sepak, renang, menembak dan memanah jika negeri lain tidak bersedia.

Advertisement

Jelasnya, fasiliti negeri berada dalam keadaan baik malah atlet giat berlatih mengikut model gelembung sukan untuk meningkatkan tahap fizikal.

“Sepatutnya Johor tetapi sehingga hari ini (mereka) belum buat pendirian untuk meneruskan atau tidak dan kita sedia sekiranya negeri lain tidak bersedia,” katanya.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top