BM | EN | 中文

Selangor lulus geran padanan RM1.2 juta untuk 280 peniaga beralih konsep maya

Selangor-lulus-RM1.2-juta-untuk-280-peniaga-beralih-konsep-maya.jpg

MB Selangor Datuk Seri Amirudin Shari (tengah) pada sidang media Majlis Pelancaran Geran Padanan Digitalisasi PKS Selangor di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam pada 12 April 2021 (Gambar Ehsan SelangorKini)

Advertisement

SHAH ALAM, 6 JUL: Selangor meluluskan dana RM1.2 juta melalui Geran Padanan Digitalisasi Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) bagi membantu peniaga beralih daripada konsep fizikal kepada maya.

Exco Pelaburan, Perdagangan, Perindustrian dan Industri Kecil Dan Sederhana (IKS​), Datuk Teng Chang Khim berkata, jawatankuasa penilaian khas geran telah meluluskan 280 daripada 492 permohonan untuk kumpulan pertama yang diterima pada April hingga pertengahan Jun.

“Bilangan permohonan selari sasaran kami untuk memanfaatkan 1,000 PKS pada tahun ini,” kata Teng, lapor SelangorKini.

Advertisement

Beliau turut mengajak usahawan PKS yang terlepas mendaftar dalam kumpulan pertama supaya berbuat demikian apabila permohonan dibuka pada 1 Ogos depan.

Geran tersebut dilancarkan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari pada 12 April untuk membantu PKS melakukan transformasi digital.

Sebanyak RM5 juta diperuntuk bagi manfaat 1,000 peniaga kecil dengan jumlah bantuan antara RM1,000 hingga RM5,000.

Advertisement

Lima bidang pendigitalan yang ditawarkan ialah e-dagang, sistem sumber manusia, sistem akaun, pemasaran digital dan sistem Electronic Point of Sale (e-PoS) dan gerbang pembayaran.

Johorkini

 

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top