BM | EN | 中文

Selangor belanja RM2.8 juta bantu petani depani pandemik

Selangor-belanja-RM2.8-juta-bantu-petani-depani-pandemik.jpg

Kakitangan Pertubuhan Peladang Sungai Besar mengangkat guni bantuan benih padi sah MR219 yang disumbangkan Kerajaan Negeri untuk diagihkan kepada petani di Parit 11 Timur, Sabak Bernam baru-baru ini (Gambar Ehsan SelangorKini)

SHAH ALAM, 4 OKT: Sebanyak RM2.8 juta dibelanjakan kerajaan Selangor bagi terus membantu petani negeri ini yang terkesan akibat pandemik Covid-19.

Exco Pemodenan Pertanian dan Industri Asas Tani, Ir Izham Hashim berkata peruntukan tersebut turut diagihkan kepada nelayan dan penternak yang terjejas.

“Bantuan kepada mereka sentiasa berterusan dan terbaharu sebanyak RM2.8 juta merangkumi makanan ternakan kepada penternak, subsidi petrol untuk nelayan dan petani menerima baja kompos,” katanya, lapor SelangorKini.

Beliau ditemui selepas meninjau kerja menaik taraf jalan Kampung Lombong di sini hari ini.

Pada 9 Jun, kerajaan Selangor memperuntuk lebih RM13 juta bagi membantu petani dan penternak yang terkesan susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Inisiatif sebahagian Pakej Kita Selangor 2.0 merangkumi RM10 juta untuk program jaminan bekalan makanan, Program Agro Prihatin (RM1.5 juta) dan program peningkatan hasil (RM1.93 juta).

Johorkini

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top