BM | EN | 中文

Selangor anjur kajian, kempen tingkat kesedaran bahaya beg plastik

Exco-Pengguna-Mohd-Zawawi-Ahmad-Mughni.jpg

EXCO Pengguna Mohd Zawawi Ahmad Mughni menandatangi gegantung pada Majlis Pelancaran Beg Guna Semula (Bagus) di Tanjung Karang pada 4 April 2021 (Gambar Ehsan SelangorKini)

Advertisement

SHAH ALAM, 6 APR: Kerajaan Selangor giat memperkasakan lagi kempen kesedaran mengenai bahaya penggunaan beg plastik melalui program ceramah dan wacana.

Exco Hal Ehwal Agama Islam, Hal Ehwal Pengguna dan Industri Halal, Mohd Zawawi Ahmad Mughni berkata, pihaknya turut merancang menjalankan kajian terhadap tahap kesedaran masyarakat supaya matlamat kerajaan negeri menjaga alam sekitar serta kesihatan tercapai.

“Khamis ini kita akan putuskan langkah seterusnya memandangkan kita lihat penggunaan beg plastik dalam kalangan rakyat masih tinggi.

Advertisement

“Kita juga akan guna khidmat kajian pusat pengajian tinggi untuk tentukan sama ada masyarakat memang berduit dan sanggup membayar caj atau terlupa membawa beg guna semula ketika berbelanja,” kata Mohd Zawawi, lapor SelangorKini.

Tambah beliau, pihaknya serta Jawatan Kuasa Tetap Alam Sekitar pernah bercadang menaikkan caj beg plastik namun perkara itu belum diputuskan.

“Kutipan caj yang dikumpul selama ini digunakan untuk menjalankan semua aktiviti kesedaran. Kita harap masyarakat akan memberi kerjasama dan matlamat kempen berjaya,” katanya.

Advertisement

Mac lalu, Exco Alam Sekitar Hee Loy Sian memaklumkan sebanyak RM6.4 juta dikumpul menerusi penguatkuasaan caj 20 sen yang dikenakan terhadap penggunaan setiap beg plastik.

Johorkini

 

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top