BM | EN | 中文

Sekolah di Johor tetapkan aktiviti kokurikulum ikut kaum, KPM sudah ambil tindakan

Sekolah-Dato-Bentara-Luar-Batu-Pahat.jpg
Advertisement

KUALA LUMPUR, 17 APR: Kementerian Pendidikan (KPM) sudah mengambil tindakan segera dan sewajarnya terhadap sebuah sekolah menengah di Johor, yang dikatakan menetapkan syarat sesetengah aktiviti kokurikulum kepada pelajar Tingkatan Satu termasuk sukan, hanya terbuka untuk satu kaum saja.

Terkejut dan dukacita dengan perkara itu, Menteri Kanan (Pendidikan), Datuk Dr Radzi Jidin berkata, panduan dikeluarkan sekolah itu bertentangan dengan matlamat dan asas pelaksanaan program sukan di sekolah.

“Biarlah anak-anak kita main bersama tanpa mengira siapa mereka. Kita tahu sukan adalah satu medium pengukuhan perpaduan yang amat berkesan. Dalam bersukan, semua ahli pasukan akan berikhtiar sehabis baik untuk memperoleh kemenangan.

Advertisement

“Tentunya tidak pernah terlintas di fikiran mereka kaum lain. Sebab itulah sukan menjadi wadah yang dapat mewujudkan semangat kebersamaan yang jitu,” katanya dalam catatan Facebook, hari ini.

Terdahulu, pengguna Twitter mempersoalkan tindakan sekolah menengah di Batu Pahat, Johor, itu dan memuat naik gambar sekeping surat mengandungi senarai kelab dan persatuan serta sukan yang didakwa terbuka untuk satu kaum saja.

Senarai itu antara lain menyatakan kelab Bahasa Cina hanya terbuka untuk pelajar kaum Cina saja, bola sepak (Melayu), bola keranjang (Cina), ping pong (Cina), bola jaring (Melayu) dan sepak takraw (Melayu).

Advertisement

Bernama

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top