BM | EN | 中文

Segera bawa dalang rusuhan di Parit Raja ke muka pengadilan – Dr Sahruddin Jamal

sahruddin-jamal.png

Gambar Ehsan BH Online

Advertisement

JOHOR BAHRU, 18 MEI: Polis diharap akan segera membawa dalang rusuhan yang berlaku di Parit Raja, Batu Pahat baru-baru ini ke muka pengadilan.

Setiausaha Perikatan Nasional (PN) Johor, Datuk Dr Sahruddin Jamal berkata, pihaknya menyerahkan sepenuhnya kepada polis untuk mengambil tindakan lanjut dan berharap siasatan terperinci dilakukan bagi mengenal pasti jika benar wujud dalang tersebut.

“Tindakan polis menahan 20 individu terbabit sebelum ini bertujuan mengambil keterangan dan membantu siasatan. Berilah ruang sepenuhnya kepada pihak polis menyiasat.

Advertisement

“Amat malang sekali apabila kudrat dan semangat kumpulan anak muda ini dimanipulasikan oleh pihak tertentu untuk melakukan perbuatan yang melanggar batas perundangan,” katanya, lapor Sinar Harian.

Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Batu Pahat menahan 20 individu pada Jumaat kerana terlibat dalam insiden merusuh, membakar suar dan menaikkan kain rentang ‘Kerajaan Gagal’ di Parit Raja, Batu Pahat pada Khamis.

Kesemua individu berusia antara 16 hingga 28 tahun itu merupakan penduduk setempat dan insiden itu tular di media sosial.

Advertisement

Dr Sahruddin kesal kerana insiden itu berlaku ketika negara sedang menyambut Hari Belia Negara 2021.

Katanya, kerajaan sentiasa mengiktiraf peranan dan sumbangan belia dalam segala aspek termasuk ekonomi, pendidikan, sosial dan politik.

Jelasnya, kerajaan sama sekali tidak pernah menghalang atau menyekat kebebasan bersuara rakyat termasuk anak muda tetapi tidak perlu menimbulkan provokasi melampau dan mengganggu ketenteraman awam.

Advertisement

“Manfaatkan kebijakan yang dimiliki untuk bersama-sama membantu kerajaan dalam merencanakan pelbagai perancangan dan tindakan yang dapat menyelesaikan isu melibatkan masyarakat di lapangan.

“Kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sentiasa komited bagi memastikan setiap agenda dan dasar memberi penumpuan terhadap pemulihan ekonomi negara dan kemaslahatan rakyat,” katanya.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top