BM | EN | 中文

Pulihara nilai sejarah, kerajaan Selangor terus kaji artifak di Jeram

Pulihara-nilai-sejarah-Selangor-terus-kaji-artifak-di-Jeram.jpg

Borhan Aman Shah (Gambar Ehsan SelangorKini)

Advertisement

SHAH ALAM, 1 DIS: Kajian terhadap penemuan beberapa artifak sekitar Jeram masih diteruskan kerajaan Selanfor sehingga kini, kata Exco Kebudayaan dan Warisan Selangor, Borhan Aman Shah.

Katanya, perkakas berupa peluru meriam, mata wang dan pecahan seramik dijumpai dua tahun lalu hasil galian arkeologi di tapak berkenaan.

Beliau memaklumkan sumber manuskrip berkaitan Jeram juga ditemui di School of Oriental and African Studies (SOAS) University of London pada tahun sama.

Advertisement

“Perbadanan Adat dan Warisan Negeri (Padat) mendokumentasikan sejarah awal Jeram melalui kajian lapangan mulai abad ke-15 Masihi bagi membuktikan kewujudan kawasan tersebut,” katanya dalam sidang Dewan Negeri Selangor semalam.

Beliau menjawab pertanyaan Adun Jeram, Mohd Shaid Rosli berhubung usaha Padat mencari dan memulihara nilai adat serta sejarah kawasan terbabit.

Terdahulu, Borhan dilaporkan SelangorKini berkata, Padat juga sedang mengkaji dan mendapatkan maklumat berkaitan bangunan warisan dan tinggalan di kawasan sekitar.

Advertisement

Menurutnya, bangunan tersebut meliputi stesen kereta api dan pejabat pos lama serta Bangunan Condong di Kampung Bukit Kuching.

“Usaha penyelidikan ini mendapat perhatian Kerajaan Negeri terutama dari segi peruntukan dalam usaha mendapatkan data terkini bagi sejarah Selangor,” katanya.

Johorkini

Advertisement

 

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top