BM | EN | 中文

PRN Johor: Ceramah secara fizikal, ziarah rumah ke rumah dibenarkan – SPR

prn-johor-spr.png
Advertisement

SHAH ALAM, 19 FEB: Penganjuran ceramah secara fizikal dan kempen ziarah rumah ke rumah dibenarkan sepanjang tempoh pelaksanaan Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Berdasarkan prosedur operasi standard (SOP) yang dikemaskini di laman Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), ceramah hanya dibenarkan diadakan di pejabat dan bilik gerakan parti yang rasmi dengan jumlah kehadiran tidak melebihi 100 orang, termasuk penganjur, urusetia, penceramah dan peserta.

“Penganjur juga perlu mendapatkan permit daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM) sebelum ceramah diadakan.

Advertisement

“Tempoh setiap sesi ceramah hanya dibenarkan selama dua jam dan tidak melebihi jam 10.00 malam,” katanya.

Bagi kempen ziarah rumah ke rumah pula, SPR memberitahu, ia dibenarkan dengan syarat tidak melebihi lima orang, malah mematuhi penjarakan fizikal sekurang-kurangnya satu meter dan memakai pelitup muka.

“Bagaimanapun, individu yang sedang menjalani kuarantin sama ada kes positif Covid-19 atau kontak rapat serta bergejala adalah tidak dibenarkan untuk turut serta kempen ziarah,” katanya.

Advertisement

Terdahulu Sinar Harian melaporkan kenyataan SPR bahawa pengundi berstatus patient under investigation (PUI) dan person under surveillance (PUS) yang ingin mengundi hendaklah memohon kebenaran daripada Pegawai Kesihatan Daerah (PKD) untuk keluar sementara ke pusat pengundi.

Katanya, kebenaran tersebut adalah tertakluk kepada penilaian risiko jangkitan oleh Pegawai Kesihatan Daerah dan pengundi perlu mematuhi semua garis panduan yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Pengundi yang berstatus PUI dan PUS hendaklah diasing dan ditempatkan di khemah atau ruang khas yang disediakan.

Advertisement

“PUI dan PUS juga perlu menggunakan pengangkutan sendiri untuk pergi ke pusat mengundi. Penggunaan pengangkutan awam tidak dibenarkan,” katanya.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top