BM | EN | 中文

PKRC di Johor bakal ditambah untuk tangani peningkatan pesakit Covid-19

hasni-mohammad.png
Advertisement

ISKANDAR PUTERI, 2 JUN: Johor akan membuka sebuah lagi Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) di Hospital Permai, Jalan Tampoi, dekat Johor Bahru dalam masa terdekat bagi menampung peningkatan jumlah pesakit COVID-1 9 di negeri ini.

Menteri Besar Johor Datuk Ir Hasni Mohammad berkata pusat itu akan menjadi PKRC ketiga di Johor selepas PKRC Stadium Tertutup Majlis Bandaraya Pasir Gudang (MBPG), Johor Bahru dan PKRC DB Kompleks di sini, yang dikendalikan pihak swasta.

“Buat masa ini pegawai daerah sedang menyiapkan dokumen untuk mengenal pasti berapa katil dan tilam yang perlu disediakan di pusat berkenaan,” katanya dalam satu temu ramah eksklusif bersama Bernama di pejabatnya, pada Selasa.

Advertisement

Beliau berkata hanya satu bangunan di Hospital Permai akan digunakan sebagai PKRC yang dilihat sesuai bagi individu yang positif kategori satu dan dua iaitu tanpa gejala atau gejala ringan termasuk pesakit yang melibatkan ibu dan anak lelaki yang sebelum ini terpaksa dipisahkan.

Pada masa yang sama kerajaan negeri juga sedang mengenal pasti sebuah lagi lokasi baharu PKRC iaitu bangunan lama Hospital Pakar KPJ Kluang di Kluang, namun is bergantung kepada ‘ permintaan dan keperluan.

“Kalau ada keperluan (tambahan), pihak Hospital Pakar KPJ Kluang tawarkan untuk (guna bangunan dan kelengkapan di bangunan lama), ini percuma memandang mereka sudah beralih (pindah) ke bangunan baharu. Bangunan lama itu boleh memuatkan sebanyak 400 hingga 450 katil,” katanya.

Advertisement

Buat masa ini Hasni berkata, PKRC Stadium Tertutup MBPG mennpunyai kapasiti 1,043 katil manakala PKRC DB Kompleks mempunyai 395 katil.

Sehingga 26 Mei lepas, kadar penggunaan katil di PKRC Stadium Tertutup MBPG sudah mencapai kapasiti 91 peratus membabitkan 952 pesakit kategori satu dan dua.

Johor merekodkan 431 kes baharu semalam, menjadikan jumlah keseluruhan jangkitan COVID-19 di negeri ini sebanyak 58,814 kes dengan 296 kematian.

Advertisement

Bernama

 

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top