BM | EN | 中文

PKP beri kesan kepada ekonomi negara – Moody’s Analytics

SJR-sekatan-jalan-raya-pkpb-pkpd.jpg

Gambar Hiasan

Advertisement

KUALA LUMPUR, 25 FEB: Perintah Kawalan Pergerakan Kedua (PKP 2.0) di beberapa negeri ekonomi utama akan memberi kesan kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia tahun ini, kata firma penyelidikan kewangan Moody’s Analytics,

Menurut Ketua Ahli Ekonomi Asia Pasifik Moody’s, Dr Steve Cochrarie, PKP yang kini sedang dilaksanakan di kawasan ekonomi utama seperti Selangor, Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan Johor, merangkumi 60 peratus ekonomi Malaysia

Lembah Klang sahaja memegang 40 peratus daripada aktiviti ekonomi Malaysia dan beliau menekankan bahawa Malaysia tidak berada dalam kemelesetan tetapi dasar-dasar yang ketat ini telah mewujudkan beberapa risiko kelembaban ekonomi.

Advertisement

Terdapat beberapa negara yang paling saya khuatirkan. Kami telah mengklasifikasikan Malaysia sebagai antara yang berisiko. Malaysia menghadapi masalah untuk mengawal COVID 19 (penularan) selepas pada mulanya berusaha agak baik semasa awal pandemik.

Filipina dan Indonesia adalah dua negara lain yang menghadapi masalah menguruskan COVID-19, katanya semasa webinar mengenai prospek ekonomi global dengan tumpuan terhadap pemulihan Asia Pasifik semalam.

Filipina dan Indonesia menghadapi kesukaran untuk mengawal pandemik kerana kedua-dua negara itu agak lemah dalam menginstitusikan amalan penjarakan sosial yang ketat.

Advertisement

“Untuk satu jangka masa yang lama, Filipina sangat tegas membuat kawalan tetapi akhirnya, mereka mula melonggarkan beberapa langkah penjarakan sosial di sana, sementara itu, Indonesia tidak pernah benar-benar memulakan penjarakan sosial yang ketat,” tambahnya.

Manakala, China, Vietnam, Taiwan dan New Zealand kini sedang melihat pengembangan ekonomi, disebabkan oleh pengurusan pandemik COVID-19 yang berkesan.

Terdapat tiga faktor yang benar-benar penting yang membantu menyaksikan perbezaan di seluruh rahtau Asia Pasifik, satunya adalah sejauh mana sesebuah negara menguruskan pandemik COVID-19.

Advertisement

“Kedua adalah kaitan negara-negara berkenaan dengan corak perdagangan dunia serta rantaian bekalan dan ketiga adalah tindak balas fiskal, yang menjadi sangat penting di rantau ini,” kata Cochrane
.
Secara keseluruhan Asia Pasifik adalah rantau yang paling kukuh di peringkat global dan bergerak ke hadapan, ia mendahului jalan dalam pemulihan ekonomi daripada pandemik COVID- 19.

Bernama

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top