BM | EN | 中文

Piala Malaysia : Format kalah mati 16 pasukan sajikan saingan sengit

piala-malaysia-2020.jpg
Advertisement

KUALA LUMPUR, 29 OKT: Format kalah mati yang digunakan pada saingan bola sepak Piala Malaysia yang bermula pada 6 Nov ini bakal menjanjikan saingan sengit bagi 16 pasukan yang terlibat.

Saingan tersebut akan melibatkan 11 pasukan Liga Super dan lima pasukan teratas Liga Premier.

Jurulatih veteran Irfan Bakti Abu Salim melihat keputusan Liga Bola Sepak Malaysia (MFL) menggunakan format kalah mati pada saingan kali ini bukan sahaja menjimatkan masa, tetapi turut memastikan semua perlawanan dapat berjalan seperti dirancang.

Advertisement

“Format baharu itu bersesuaian dengan keadaan sekarang kerana maksimum hanya empat perlawanan sahaja akan dilalui mana-mana pasukan yang akan ke perlawanan akhir.

“Harus diingat, pasukan pasti lagi bermotivasi mahu menjuarai Piala Malaysia kerana bakal menawarkan (satu) tempat ke Piala AFC (Konfederasi Bola Sepak Asia) pada tahun depan,” katanya dalam kenyataan dikeluarkan MFL semalam.

Irfan Bakti, 69, yang pernah melatih beberapa pasukan termasuk Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Perlis dan Terengganu itu mengakui saingan Piala Malaysia tidak boleh ditangguhkan, terutamanya bagi memberi ruang kepada juara bertahan Liga Super, Johor Darul Ta’zim (JDT) meneruskan saingan Liga Juara-Juara AFC.

Advertisement

JDT akan bermain dalam empat perlawanan Kumpulan G Liga Juara-juara AFC yang bermula dari 19 Nov ini hingga 4 Dis, dan AFC menetapkan kesemua perlawanan berkenaan akan diadakan di gelanggang berkecuali di Qatar dalam usaha mengelakkan risiko jangkitan COVID-19 dalam kalangan pemain dan pegawai terlibat.

“Jadi kalau bermula lewat, sukar juga kepada JDT berikan tumpuan kepada kedua-dua kejohanan yang dijalankan serentak dan saya rasa tarikh yang dicadangkan oleh MFL sudah cukup sesuai, “ kata Irfan.

MFL mengambil keputusan menggunakan format kalah mati bagi saingan Piala Malaysia pada musim ini ekoran kekangan masa akibat penangguhan hampir lima bulan disebabkan penularan pandemik COVID-19.

Advertisement

Undian Piala Malaysia akan dilangsungkan pada 1 Nov ini dengan perlawanan pusingan pertama bermula pada 6, 7 dan 8 Nov, suku akhir ( 12 dan 13 Nov), separuh akhir pada 17 Nov dan aksi final pada 22 Nov ini.

Ketua Pegawai Eksekutif MFL Datuk Ab Ghani Hassan sebelum ini menjelaskan pasukan yang berpangkalan di Lembah Klang seperti Selangor, Kuala Lumpur, UiTM FC dan PJ City perlu bermain di venue luar Lembah Klang berikutan pelanjutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) hingga 9 Nov ini bagi mengekang penularan COVID-19.

Bernama

Advertisement

 

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top