BM | EN | 中文

Persatuan Pengusaha Lori Johor terkilan kenyataan menteri

Lori_Johor.png

Gambar Hiasan (Ehsan FB Himpunan Gambar Lori)

JOHOR BAHRU, 25 OGOS: Persatuan Pengusaha Lori Johor terkilan dengan Menteri Alam Sekitar dan Air, Tuan Ibrahim Tuan Man apabila menyamakan keadaan pekerjaan pemandu lori dengan pelanggaran SOP kuarantin oleh Menteri Perladangan Khairuddin Aman Razali.

Malaysiakini memetik naib presiden persatuan itu, Andrew Chia yang berkata bahawa penjelasan Tuan Ibrahim “tidak masuk akal” dan beliau sepatutnya tidak boleh menggunakan rakyat sebagai contoh untuk melepaskan menteri rakannya daripada kesalahan.

“Ini bukan hal yang sama. Ketika menteri telah melakukan sesuatu yang salah, beliau tidak boleh menyeret orang lain ke dalamnya.

“Kami telah mendapat kebenaran untuk mengirimkan barang dan produk sejak awal ketika perintah kawalan pergerakan (PKP) lagi dan tugasan ini tidak boleh dibandingkan dengan perjalanan menteri ke luar negara.

“Kamu sebagai pemimpin kerajaan mesti bersikap adil. Sekiranya kamu salah, kamu salah dan tidak boleh menggunakan orang lain sebagai kambing hitam,” katanya.

Chia juga mengambil maklum pemimpin lain juga perlu menjalani perintah kuarantin, termasuk bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad, penggantinya Muhyiddin Yassin.

Malah kata Chia lagi, bahkan Yang di-Pertuan Agong juga menjalani kuarantin selepas terdapat kakitangan istana yang positif Covid-19.

“Anda (Tuan Ibrahim) mesti memberi contoh sebagai menteri. Adalah tidak masuk akal untuk mewajarkan kesalahan seperti ini,” kata Chia.

Menurut Chia, walaupun pemandu lori tidak perlu dikuarantin, mereka harus mengikuti peraturan lain untuk mencegah penyebaran Covid-19.

Antara lain, katanya ketika lori tiba di pasar atau kilang di Singapura, pemandu tidak dibenarkan meninggalkan kenderaan mereka.

Sebaliknya, pekerja yang berpengkalan di Singapura akan memunggah barang dan pemandu kemudian akan memulakan perjalanan pulang ke Malaysia.

Dengan kata lain, pemandu mempunyai kontak rapat yang sangat terhad dengan orang lain ketika membuat penghantaran di Singapura.

“Biasanya, sebuah lori hanya mempunyai satu pemandu; semakin sedikit semakin baik.

“Pada bulan April, ketika pihak berkuasa mengizinkan kami mengirim barang ke Singapura, semua pemandu telah diuji Covid-19.

“Selepas itu, ketika pemandu lori tiba di pusat pemeriksaan Singapura, suhu mereka akan diperiksa dan mereka sangat ketat dengan pelaksanaan prosedur operasi standard. Pemandu mesti memakai pelitup muka,” tambahnya.

Johorkini

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top