BM | EN | 中文

Permintaan sewa hartanah jatuh dalam separuh pertama 2020 – iProperty.com.my

i-property.png
Advertisement

KUALA LUMPUR, 1 OKT: Permintaan sewa hartanah negara merosot 5.6 peratus dari tahun ke tahun dalam separuh pertama 2020 susulan pandemik COVID-19, menurut iProperty.com.my dalam laporan analisis permintaan hartanah separuh pertama 2020.

Portal hartanah itu berkata pemulihan pasaran menjelang akhir separuh pertama tahun ini telah mengurangkan kesan awal pandemik dan menyumbang ke arah penurunan keseluruhan yang lebih rendah.

Analisis portal itu dibuat berdasarkan kepada lawatan pengguna itu dan data penyenaraian hartanah kediaman dalam talian dengan tumpuan khusus kepada Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang termasuk Johor.

Advertisement

Analisis sewa, yang dikatakan sebagai yang pertama seumpamanya di Malaysia, melihat kepada tiga jenis hartanah merangkumi rumah teres, kondominium dan kediaman servis.

Kondominium adalah jenis hartanah yang paling popular di kalangan pencari rumah sewa dalam empat pusat tumpuan itu, katanya.

iProperty.com.my juga mendedahkan bahawa hartanah bertingkat tinggi yang berharga rendah dalam pasaran sewa mencatatkan hasil penyewaan yang lebih baik iaitu melebihi 4.0 peratus berbanding hartanah bertanah seperti rumah teres, yang mencatatkan hasil sewa sebanyak 3.43 peratus pada separuh pertama 2020.

Advertisement

“Disebabkan keadaan buruk berikutan COVID-19, ramai rakyat Malaysia lebih cenderung untuk menyewa daripada membeli.

“Akibatnya, keperluan data permintaan sewa untuk harta kediaman adalah sangat bertepatan bagi mengukur minat pengguna kerana mereka mencari pilihan perumahan yang lebih berpatutan dan fleksibel,” kata Pengurus Besar (Penyelesaian Data Pelanggan & Kualiti) operator portal berkenaan, REA Group Asia, Premendran Pathmanathan.

Beliau juga berkata memandangkan kemampuan menjadi faktor terpenting dalam pasaran perumahan semasa, sewa hartanah menyediakan penyelesaian sementara bagi keperluan perumahan dan ketersediaan data permintaan sewa akan berfungsi untuk membantu semua pihak berkepentingan dalam membuat keputusan yang lebih tepat.

Advertisement

Bernama

 

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top