BM | EN | 中文

Penjawat awam di Johor rugi lebih RM28,000 akibat Macau Scam

macau-scam.jpg
Advertisement

JOHOR BAHRU, 6 MAC: Seorang penjawat awam rugi RM28,600 selepas terpedaya dengan sindiket penipuan Macau Scam yang menyamar sebagai pegawai Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan pegawai polis di sini, kelmarin.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara Asisten Komisioner Rupiah Abd Wahid berkata, wanita berusia 35 tahun itu membuat laporan polis berhubung penipuan berkenaan di Balai Polis Tampoi pada 8.40 Khamis lalu.

Menurutnya, kejadian bermula apabila wanita itu menerima panggilan daripada seorang lelaki menerusi talian +08795052222 yang memaklumkan kononnya dia mempunyai tunggakan cukai pendapatan RM16,000.

Advertisement

“Panggilan kemudiannya disambungkan kepada talian yang kononnya Ibu Pejabat Polis Daerah Kuantan, Pahang, dan wanita itu kemudiannya berurusan dengan seorang lagi lelaki yang menyamar sebagai pegawai polis dengan memperkenalkan dirinya sebagai ASP Ismail,” kata dalam satu kenyataan, di sini semalam.

Beliau berkata, seterusnya wanita itu diberitahu kononnya dia terbabit dengan jenayah pengubahan wang haram serta kes dadah dan lantaran itu, suspek meminta dia membuat pembayaran.

Rupiah dilaporkan Bernama sebagai berkata, wanita itu turut diarahkan pergi ke mesin pengeluaran wang berdekatan untuk memindahkan sejumlah wang ke dalam akaun Maybank diberikan.

Advertisement

“Kira-kira jam 5.28 petang kelmarin wanita itu memindahkan RM28,600 ke dalam akaun berkenaan,” katanya dan menambah kes sedang disiasat mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top