BM | EN | 中文

Pembantu tadbir Pejabat Kadi Kluang mengaku tak bersalah buat tuntutan palsu RM16,800

Pembantu-tadbir-Pejabat-Kadi-Kluang-mengaku-tidak-bersalah-buat-tuntutan-palsu-RM16800.jpg
Advertisement

JOHOR BAHRU, 14 SEPT: Seorang pembantu tadbir di Pejabat Kadi Daerah Kluang mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen, di sini, hari ini, terhadap 21 pertuduhan membuat tuntutan palsu mengajar kelas agama berjumlah keseluruhan RM16,800, antara 2015 dan 2016.

Tertuduh, Norlizah Mohd Jani, 45, membuat pengakuan itu selepas kesemua pertuduhan tersebut dibacakan di hadapan Hakim Kamarudin Kamsun.

Mengikut kertas pertuduhan, Norlizah, yang bertugas di Pejabat Kadi Daerah Kluang, didakwa sebagai ejen kerajaan Malaysia (iaitu Pembantu Tadbir (Pengkeranian/Operasi) dengan disedari mengemukakan dokumen mengandungi butiran palsu iaitu Borang Tuntutan Sagu hati Mengajar di Bawah Rancangan Kelas Takmir Masjid dan Surau, sedangkan aktiviti tersebut tidak dijalankan dan ia bermaksudkan untuk mengelirukan prinsipalnya iaitu Jabatan Kemajuan Islam Malaysia.

Advertisement

Norlizah yang tidak mempunyai tauliah untuk mengajar dan menerima elaun sebagai Guru Takmir didakwa melakukan kesalahan berkenaan di Pejabat Kadi Daerah Kluang antara Jan 2015 dan Sept 2016.

Dia didakwa mengikut Seksyen 18 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 24(2) akta yang sama, yang memperuntukkan hukuman penjara tidak melebihi 20 tahun dan denda tidak kurang RM10,000 atau lima kali ganda jumlah suapan mengikut mana yang lebih tinggi.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa SPRM Ikhwan Ihsan Jalaludin, yang menawarkan wang jaminan RM30,000 terhadap tertuduh, namun, peguam Salleh Tugimin memohon jaminan yang rendah dikenakan terhadap anak guamnya dengan alasan tertuduh berpendapatan sekitar RM2,500 serta memiliki tiga anak.

Advertisement

Kamarudin kemudian menetapkan wang jaminan RM20,000 dengan seorang penjamin dan mengarah tertuduh perlu melaporkan diri di pejabat SPRM berhampiran setiap bulan.

Mahkamah menetapkan 15 Oktober depan untuk sebutan semula kes.

Bernama

Advertisement

 

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top