BM | EN | 中文

Pelabuhan Tanjung Pelepas terus tingkat prestasi terminal menerusi kren quay baharu

PTP-Pelabuhan-Tanjung-Pelepas-LinkedIn.jpg

Pelabuhan Tanjung Pelepas (Gambar Hiasan / Ehsan LinkedIn)

Advertisement

JOHOR BAHRU, 16 JUN: Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP), anggota Kumpulan MMC, baru-baru ini menerima empat kren quay kapal kren ke darat yang baharu ketika ia meneruskan usaha untuk mengoptimumkan perkhidmatan dan kapasiti.

Pembelian kren Super Post Panamax merupakan sebahagian daripada strategi pengurusan aset PTP, yang bertujuan untuk meningkatkan kecekapan di terminal dengan menambah kapasiti, kemampuan dan kebolehpercayaan pengendalian kontena serta memenuhi standard keselamatannya.

Dalam satu kenyataan hari ini, pengendali pelabuhan itu berkata kren yang mempunyai kapasiti mengangkat bebanan seberat 65 tan dengan ketinggian 55.5 meter dan berat 1,900 tan itu, mampu mengendalikan kontena melebihi 24 barisan melintasi kapal kontena ultra besar.

Advertisement

Pengerusi PTP Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh berkata sebilangan peralatan yang dibeli oleh PTP adalah bagi membolehkan pelabuhan itu menerima kapal kontena ultra besar tersebut.

“Dengan melabur dalam peralatan canggih, kami menjadikan terminal PTP sebagai salah satu terminal yang dilengkapi dengan peralatan terbaik dan teknologi moden di rantau ini.

“Ia adalah untuk memastikan PTP dapat mengikuti perubahan pesat dalam industri pelabuhan dan perkapalan serta memenuhi permintaan pelanggan kami yang semakin meningkat,” kata Che Khalib.

Advertisement

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif PTP Marco Neelsen berkata empat kren tersebut merupakan sebahagian daripada perjanjian pembelian yang ditandatangani dengan Shanghai Zhenhua Heavy Industries Ltd pada April 2019 untuk pembekalan lapan kren quay kapal kren ke darat kapal kontena ultra besar.

“Baki empat unit dijangka dihantar pada suku ketiga tahun 2020, menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 66 kren kapal kren ke darat beroperasi di PTP,” kata Neelsen sambil menambah bahawa pembelian itu merupakan bukti jelas bahawa PTP adalah salah satu terminal lengkap dan menggunakan teknologi canggih di rantau ini.

Bernama

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top