BM | EN | 中文

Pekerja kutipan sisa pepejal di Johor maut terhimpit lori, tiang telefon

Lori-kompaktor-yang-terbabit-kemalangan-di-Taman-Bukit-Mewah-Johor-Baru-pada-Sabtu.jpg

Gambar Ehsan Sinar Harian

Advertisement

JOHOR BAHRU, 30 JUN: Seorang pekerja am kutipan sisa pepejal maut apabila terhimpit antara lori kompaktor dan tiang telefon semasa bekerja di Taman Bukit Mewah di sini pada Sabtu.

Pengarah Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) Johor, Ir Mohd Rosdee Yaacob berkata, kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi semasa pemandu mengundurkan lori kompaktor dan tidak menyedari mangsa yang berusia 35 tahun berada di belakang kenderaan tersebut.

Menurut laporan Sinar Harian, semasa kejadian, seorang lagi rakan sekerja mangsa berada di hadapan manakala mangsa berdiri di atas pemijak kaki di belakang lori kompaktor.

Advertisement

“Siasatan awal mendapati pemandu mengundurkan lori kompaktor berikutan beberapa kenderaan awam yang berada di simpang jalan selepas selesai kutipan sisa domestik.

“Semasa mengundurkan lori itu, pemandu dan rakan sekerja yang berada di bahagian hadapan lori terdengar jeritan mangsa dari belakang lori kompaktor tersebut,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Menurutnya, mangsa ditemukan terduduk bersandar di tiang telefon dan terdapat kesan serpihan plastik pecah pada lampu signal dan lampu belakang lori di tempat kejadian.

Advertisement

“Mangsa disahkan meninggal dunia di tempat kejadian oleh pegawai perubatan yang hadir memberi rawatan kecemasan.

“JKKP telah mengarahkan majikan untuk mengambil tindakan serta-merta bagi menyemak semula, menambah baik prosedur kerja selamat dan penaksiran risiko serta latihan diperlukan kepada pekerja yang terdedah kepada risiko ketika lori kompaktor mengundur.

“JKKP akan mengambil tindakan perundangan ke atas pihak bertanggungjawab sekiranya terdapat pelanggaran peraturan di bawah Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994,” katanya.

Advertisement

Johorkini

 

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top