BM | EN | 中文

Peguam Long Tiger tarik diri

Long-Tiger-lokap-Tangkak.jpg
Advertisement

JOHOR BAHRU, 22 DIS: Pihak guaman, Shaharudinali Azfarazmi & Co. yang mewakili Abdul Hamim Ab. Hamid atau lebih terkenal dengan panggilan ‘Long Tiger’ mengumumkan penarikan diri sebagai peguam bela kepada lelaki itu di dalam kes-kes yang berkenaan.

Utusan Malaysia melaporkan peguambela Datuk Shaharudin Ali berkata, pihaknya mengalami masalah untuk mendapatkan arahan-arahan seterusnya daripada Abdul Hamim, 32, bagi maksud perjalanan kes-kes yang membabitkannya.

Beliau berkata, firma guamannya adalah peguam bela kepada suspek etnik Rohingya itu dalam beberapa kes jenayah dan sivil yang sedang berjalan.

Advertisement

Jelasnya, sejak anak guamnya meloloskan diri dari lokap Mahkamah Majistret Tangkak pada Rabu sehingga hari ini, Abdul Hamim masih belum dapat dikesan oleh pihak berkuasa.

“Seperti yang diketahui umum, Abdul Hamim atau dikenali sebagai ‘Long Tiger’ telah melarikan diri daripada lokap Mahkamah Tangkak pada 15 Disember lalu dan berita ini telah tersebar luas.

“Kami dengan berat hati terpaksa menarik diri sebagai peguam belanya di dalam kes-kes yang berkenaan kerana kami mengalami masalah untuk mendapatkan arahan-arahan seterusnya daripadanya bagi maksud perjalanan kes yang membabitkan beliau.

Advertisement

“Sebagai peguambela, kami juga merasai Abdul Hamim telah melarikan diri semasa perjalanan prosiding kes-kes beliau mencerminkan bahawa beliau tiada keyakinan dengan khidmat guaman oleh pihak kami dan tiada keyakinan dengan prosiding mahkamah yang sedang berlangsung,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sebelum ini, akhbar melaporkan suspek meloloskan diri dari lokap mahkamah melalui pintu utama ketika lelaki itu dibawa dari Penjara Sungai Udang bagi menghadapi pertuduhan di bawah Seksyen 388 Kanun Keseksaan.

Mengulas lanjut, Shaharudin memberitahu, lelaki yang menjadi buruan semua kontinjen polis itu mempunyai sebab tertentu bertindak demikian.

Advertisement

“Abdul Hamim mungkin mempunyai sebab tertentu mengapa dia mengambil tindakan sedemikian, dan dia tetap tidak bersalah kecuali selepas disabitkan oleh mahkamah,” katanya.

Sebelum ini, Shaharudin mendakwa terdapat cubaan mencederakan dan membunuh anak guamnya ketika ditahan di dalam penjara dan pihaknya telah melakukan satu laporan polis berhubung perkara itu.

Terdahulu, Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, pihaknya telah menahan sepasang suami isteri warga tempatan berusia 41 dan 43 tahun yang disyaki rakan subahat Long Tiger.

Advertisement

Kedua-dua suspek ditahan di Balai Polis Bukit Gambir kira-kira 12.30 tengah malam kelmarin dan kini direman selama empat hari hingga Jumaat ini.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top