BM | EN | 中文

PBT diminta permudah urusan mohon lesen perniagaan – MB Johor

hasni-mohammad.jpg

Hasni Mohammad

JOHOR BAHRU, 17 OKT: Pihak berkuasa tempatan (PBT) di Johor diminta mempermudahkan proses permohonan lesen perniagaan kepada masyarakat di kawasan masing-masing bagi membantu mereka yang terkesan akibat pandemik COVID-19.

Menteri Besar Johor Datuk Hasni Mohammad berkata perkara-perkara membabitkan birokrasi yang membebankan seperti tempoh permohonan lesen, perlu diselesaikan segera.

“Kalau orang hendak buka kedai makan, jangan sampai berbulan-bulan baru hendak dapat lesen. Kalau boleh permudahkan. Jika rakyat hendak berniaga di mana-mana juga, benarkan mereka.

“Urusan lesen ini, kita buat kemudian. Can jalan untuk kita boleh mengurangkan karenah-karenah dan birokrasi dalam keadaan rakyat tersepit, rakyat susah pada waktu ini,” katanya dalam kenyataan semalam.

Hasni berkata ekoran pandemik hasil kerajaan negeri turut berkurangan bagi membantu rakyat menerusi pelbagai inisiatif termasuk pengecualian bayaran sewaan premis perniagaan milik kerajaan negeri termasuk premis-premis milik PBT, agensi kerajaan yang lain serta rumah-rumah dimiliki kerajaan.

Beliau dalam pada itu turut berharap agar pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di negeri ini terus memainkan peranan membantu rakyat dalam kesusahan.

‘Usaha ini saya harap akan jadi perkara lazim. Hari ini bantu mereka yang terkesan akibat pandemik, esok lusa bantu mereka mungkin terkesan sebab perkara lain,” katanya.

Bernama

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top