BM | EN | 中文

Pasir Gudang menjadi bandar perindustrian pertama miliki sistem amaran awal untuk pencemaran udara

yeo-bee-yin-1.jpg

Bee Yin (dua,kiri) ketika melawat sistem pengawasan yang menyediakan bacaan kualiti udara untuk memberi amaran awal sekiranya terjadi kejadian pencemaran di Pasir Gudang

Advertisement

PASIR GUDANG, FEB 23: Pasir Gudang menjadi bandar perindustrian pertama di negara ini yang dilengkapi dengan sistem pengawasan yang menyediakan bacaan kualiti udara untuk memberi amaran awal sekiranya terjadi kejadian pencemaran.

Menteri Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Yeo Bee Yin berkata, sistem amaran awal bernilai RM6.9 juta itu juga dilengkapi dengan penggera bagi mengesan bahan pencemar berbahaya di udara.

Katanya, sistem itu dapat memberi amaran kepada Jabatan Alam Sekitar (JAS) sekiranya berlaku kejadian pencemaran udara untuk tindakan segera diambil.

Advertisement

“JAS telah memasang sejumlah 25 stesen Pengesan Pengionan Foto (PID) di 25 lokasi yang berbeza, termasuk sekolah dan kawasan yang ditetapkan, sekitar kawasan Pasir Gudang.

“Selain itu, enam unit Spectroscopy Inframerah Transformer Fourier (FTIR) dan dua unit Chromatography Gas – Mass Spectroscopy (GCMS) dan Gas Chromatography – Detector Flame Ionozation (GCFID), yang mula beroperasi bulan lepas juga dipasang untuk memantau kualiti udara pada setiap masa, “katanya.

Beliau berkata demikian kepada wartawan dalam sidang media di pejabat JAS Pasir Gudang di bangunan Majlis Perbandaran Pasir Gudang di Menara Aqabah, di sini hari ini.

Advertisement

Bee Yin yang juga Ahli Parlimen Bakri sebelum itu turut melawat operasi stesen PID yang terletak di Stadium Perbandaran Pasir Gudang, di sini.

Mengenai sistem itu, Bee Yin berkata, ia telah dipasang sepenuhnya sejak bulan lepas dan sedang menjalani tempoh percubaan.

“Kami menjangkakan bacaan kualiti udara di 25 lokasi PID akan didedahkan melalui laman web JAS bermula pada bulan April untuk orang ramai,” katanya.

Advertisement

Sementara itu, beliau berkata, JAS Johor juga menggandakan penguatkuasaannya di kilang-kilang dan premis di sekitar Pasir Gudang bagi memastikan Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 dipatuhi sepenuhnya.

“Sebanyak 664 pemeriksaan telah dijalankan tahun lepas, dari 460 pada tahun 2018.

“Pada masa yang sama, 769 notis, sebatian, kejutan dan tindakan mahkamah telah diambil dalam tempoh yang sama berbanding 97 tahun sebelumnya,” katanya lagi.

Advertisement

JohorKini

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top