BM | EN | 中文

Pasar raya terkemuka di Johor Bahru diarah tutup, langgar SOP PKPB

aeon-tebrau-langgar-sop-pkpb.png
Advertisement

JOHOR BAHRU, 26 MEI: Sebuah pasar raya terkemuka di Taman Desa Tebrau di sini diarahkan tutup setelah didapati tidak mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Pengarah Kesihatan Johor Dr Aman Rabu, yang mengesahkan perkara itu, berkata penutupan tersebut berkuat kuasa mulai 4 petang 25 Mei sehingga 1 Jun depan.

“Saya dimaklumkan oleh Pegawai Kesihatan Daerah Johor Bahru bahawa pemantauan yang dibuat pasukan penguat kuasa mendapati pasar raya terbabit tidak dapat mematuhi SOP PKPB yang ditetapkan.

Advertisement

“Ia umumnya tidak memastikan penjarakan sosial, tidak memastikan cecair pembasmi kuman digunakan dan tiada kawalan pengunjung di dalam pasar raya,” katanya.

Beliau diminta mengulas gambar notis perintah tutup premis yang dikeluarkan ke atas pasar raya itu sebelum ia tular di aplikasi WhatsApp.

Menurut notis itu, penutupan adalah untuk menjalankan kerja-kerja mencegah penyakit berjangkit seperti yang termaktub dalam Subseksyen 18(1)(f) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.

Advertisement

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Alam Sekitar Negeri R. Vidyananthan, ketika dihubungi, berkata notis tersebut dikeluarkan sebagai memberi peluang kepada pihak pengurusan pasar raya terbabit untuk memperbaiki pelaksanaan SOP mereka.

“Sekiranya mereka (pengurusan) patuh, maka pasar raya itu nanti boleh dibuka semula,” katanya.

Bernama

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top