BM | EN | 中文

PAS Johor nafi tolak tawaran Umno: Belum ada rundingan kerusi

Abdullah-Husin-Pas-Johor.jpg

JOHOR BAHRU, 27 JAN: PAS menafikan dakwaan kononnya parti itu menolak tawaran kerusi oleh Umno kerana lebih tertarik dengan tawaran Bersatu yang dikatakan menawarkan lebih banyak kerusi untuk ditandingi pada pilihan raya akan datang.

Pesuruhjaya Badan Perhubungan PAS Negeri Johor Abdullah Husin berkata setakat ini, belum ada rundingan atau perbincangan dibuat bersama Umno Johor berhubung pengagihan kerusi bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor dan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) apatah lagi menyatakan pendirian menolak tawaran kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN).

“Sebagai rakan dalam Muafakat Nasional (MN), PAS Johor sentiasa berlapang dada dan terbuka untuk terus komited dengan usaha memperkukuh permuafakatan ini.

“PAS Johor menyeru dan berharap apa jua isu berbangkit dapat diperbincang secara ukhuwah melalui rundingan agar hubungan yang terbina akan terus terjaga,” menurutnya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata pendekatan itu penting bagi mengelakkan salah faham, andaian dan laporan yang mengelirukan di media sosial.

“PAS Johor juga menafikan keterlibatan dengan menyokong calon Berjasa dalam Pilihan Raya Kecil Tanjung Piai (pada 2019) bahkan jentera PAS Johor digerakkan sepenuhnya untuk berkempen dan menyokong calon Barisan Nasional daripada MCA ketika itu.

“Justeru, PAS Johor sentiasa mengalu-alukan sebarang usaha ke arah memperkukuh permuafakatan ini demi kesejahteraan agama, bangsa dan negara,” katanya.

Abdullah berkata demikian ketika mengulas video tular baru-baru ini yang memaparkan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Johor Datuk Hasni Mohamad mempersoal kejujuran PAS dalam MN selepas parti itu didakwa menolak tawaran empat kerusi daripada Umno dan dikatakan lebih tertarik kepada tawaran 15 kerusi daripada Bersatu.

Bernama

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top