BM | EN | 中文

[PANDANGAN] Kisah 63 tahun dulu yang kita lupai : Sebuah makna merdeka

Tunku-Merdeka-1957.jpg
Advertisement

Oleh : Luthfi Yusri dan Ajda Nuha

Tanggal 31 Ogos 1957 merupakan tarikh keramat bagi seluruh rakyat Malaysia. Pada tarikh ini, sejarah tercipta kerana Malaysia berjaya mencapai kemerdekaan dan bebas daripada cengkaman penjajah.

Laungan “Merdeka” juga telah dilaung oleh Bapa Kemerdekaan iaitu Tunku Abdul Rahman.

Advertisement

Kemerdekaan yang dikecapi ini telah menyatupadukan jiwa-jiwa rakyat Tanah Melayu tanpa mengira bangsa dan agama.

Mereka bersatu dan bersorak bangga dengan Kemerdekaan Tanah Melayu sewaktu itu. Momen-momen emas yang sukar untuk kita gambarkan.

Namun, ini kisah 63 tahun yang lalu.

Advertisement

Pada era ini, sejauh mana erti kemerdekaan yang difahami dan dirasai oleh rakyat Malaysia?

Adakah dengan sekadar menyanyikan lagu-lagu patriotik dan menggantung bendera-bendera Malaysia di tepian jalan semata-mata?

Cukup merdekakah itu?

Advertisement

Kali in, nafasnya berbeza. Kita menyambut hari penting ini dikala COVID19 sedang melanda dunia.

Slogan “Malaysia Prihatin” pula merupakan tema yang dipilih untuk Hari Kebangsaan 2020.

Tema ini sangat mendalam jika diselami maksudnya. Banyak persoalan yang kita boleh timbulkan. Tetapi, panjang pula tulisan ini.

Advertisement

Rakyat Malaysia seharusnya berganding bahu dalam menjaga keamanan negara meskipun berbeza agama, bangsa dan ideologi politik.

Perbezaan yang wujud seharusnya diraikan dan dihormati antara satu sama lain, bukannya bersikap kurang ajar atau rasis. Misalnya kesilapan yang dilakukan oleh seorang Cina, terus sahaja kita memaki hamun bangsanya. Prejudis dalam menilai, ia jelas buruk jika kita tempelkan amalan ini kepada generasi akan datang.

Tambahan lagi, dengan keadaan pandemik yang masih berterusan, kita seharusnya lebih prihatin terhadap mereka yang tidak bernasib baik di sekeliling kita. Ramai hilang pekerjaan, lebih kurang 64,495 orang hilang mata pencarian setakat 25 Julai 2020 yang lalu. Sedih bukan?

Advertisement

Apatah lagi keadaan yang merisaukan hari ini ialah kewujudan kluster-kluster baru yang menakutkan. Terbaru wujud di Selangor dan Kedah. Sehingga 30 Ogos 2020 pukul 12:00 tengah hari, terdapat 17 kes baharu yang telah dilaporkan. Ini menjadikan jumlah kes positif COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 9,334 kes. Sudah merdekahkah kita?

Sudah Merdekakah Kita : Suatu Renungan

Umum mengetahui bahawa Malaysia ini unik dengan pelbagai bangsa, etnik dan agama. Teras ini bukan sekadar unik, tetapi ia perlu difahami dengan penuh makna dan mendalam. Bukannya menjadi pemisah antara kaum.

Advertisement

Jika kita hanya berfikir bahawa merdeka kita hanyalah berlanterakan merdeka dari British semata mata, maka rugilah kita. Seperti mana kejayaan tokoh-tokoh UMNO yang dicatat dalam buku Sejarah tingkatan 5 yang kita pernah belek duhulu kala.

Jika kita hanya berfikir bahawa merdeka ini hanyalah dengan gugahnya melaungkan merdeka? Maka rugilah kita.

Hakikatnya, kita masih lagi terperangkap dalam permainan sentimen dan permainan kaum dan agama.

Advertisement

Ada yang sungguh-sungguh menggunakan elemen ini untuk meraih kuasa, projek juta-juta dan melarikan diri dari perbicaraan mahkamah.

Ada pula yang sungguh-sungguh menggunakan elemen ini untuk menjarah kesejahteraan orang lain, mendoktrin orang muda dan mendapatkan projek juta-juta daripada politikus dan kapitalis.

Hakikatnya, orang bawahan yang terasa dan terkesan. Bukan sekadar itu, secara zahirnya nampak bebas dan merdeka kerana boleh ke sana dan ke sini membuat kerja dan harta pencarian.

Advertisement

Tetapi batinnya sakit. Terlalu sakit. Sakit apa? Sakit dengan perangai toksik manusia atasan, hutang keliling pinggang, taraf hidup tak pernah baik dan masalah keluarga.

Merdekah itu? Tanyalah orang-orang di PPR Sri Cempaka Pantai Dalam atau Flat Jalan Pudu.

Pasti orang begini, berlambak merintih takut disana. Di sebalik bangunan tinggi yang mencakar langit, masih ada ramai yang nasibnya di sebalik lorong

Advertisement

Merdekakah kita?

Jika masih ramai yang kais pagi makan pagi, kais petang makan petang?

Merdekakah kita?

Advertisement

Jika masih ada kanak-kanak yang tidak mampu pergi ke sekolah untuk mendapatkan pendidikan? Merdeka kah kita jika masih ada yang hidup sebagai gelandangan?

Begitu juga soal kefahaman politik yang asyik duduk sama tinggi sama rendah dengan politikus tua membabi buta. Sudahlah, masa untuk kita mencorak landskap politik baharu yang lebih segar dan sarat dengan nilai.

Persoalan-persoalan yang dilontarkan ini seharusnya difikirkan bersama solusi yang boleh dilakukan agar tiada lagi mereka yang mengalami kesempitan hidup dan kita semua dapat memaknai erti merdeka yang sebenar

Advertisement

Luthfi Yusri dan Ajda Nuha merupakan aktivis Persatuan Belia Harmoni Malaysia

Tulisan ini merupakan pandangan peribadi penulis, dan tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top