BM | EN | 中文

Nelayan banyak bantu Maritim di perairan Johor

Nurul-Hizam-tiga-dari-kiri-pada-Program-Khidmat-Komuniti-Redback-ke-16-di-Kampung-Sungai-Punggut-Senggarang-Batu-Pahat.png

Nurul Hizam ( tiga dari kiri) pada Program Khidmat Komuniti Redback ke-16 di Kampung Sungai Punggut Senggarang, Batu Pahat (Gambar Ehsan Karangkraf)

BATU PAHAT, 17 NOV: Kerjasama nelayan bagi membantu Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) untuk membanteras jenayah di kawasan perairan Johor terus menampakkan kesan positif.

Pengarah Maritim Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata, komuniti maritim terdiri daripada nelayan sering memberi kerjasama dan bantuan dalam melaporkan kegiatan jenayah seperti penyeludupan pendatang migran, dadah dan penyeludupan kontraban.

“Kerjasama baik ini menampakkan hasil apabila dilaporkan kes tangkapan dadah meningkat dari awal tahun. Komuniti nelayan sentiasa memberi maklumat kepada Maritim Malaysia mengenai apa jua kegiatan yang melanggar undang-undang boleh diambil tindakan dengan segera.

“Komuniti nelayan juga sentiasa memberi bantuan dengan melaporkan kes-kes kemalangan di laut seperti operasi mencari dan menyelamat,” katanya, lapor Sinar Harian.

Beliau berkata demikian pada sidang media Program Khidmat Komuniti Op Redback ke-16 di Kampung Sungai Punggur Senggarang di sini, hari ini.

Sementara itu, mengenai Operasi Redback ke-16 bersama ABF itu, Nurul Hizam berkata, operasi selama tujuh hari sehingga 21 November akan melibatkan sesi latihan dan perkongsian kepakaran bersama Australian Boarder Force (ABF).

Katanya, usaha berkenaan adalah kerjasama taktikal yang strategik dengan menumpukan kaedah komunikasi strategik di lokaliti tertentu.

Sementara itu, Kaunselor Australian Boarder Force (ABF), Superintendan John Fleming berkata, Malaysia dan Australia merekodkan kes-kes jenayah maritim seperti penyeludupan manusia, dadah dan penangkapan ikan haram.

“Selain menyalurkan maklumat, komuniti nelayan juga bertindak membantu pihak berkuasa melaksanakan operasi mencari dan menyelamat di perairan negara,” katanya.

Johorkini

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top