BM | EN | 中文

MP pembangkang termasuk dari Johor gesa KPM cakna kesukaran dihadapi ibu bapa, pelajar

sekolah-KPM-covid-19.jpg

Gambar Ehsan Karangkraf

Advertisement

KUALA LUMPUR, 22 FEB: Ahli-ahli parlimen pembangkang termasuk dari Johor menggesa Kemeterian Pelajaran Malaysia (KPM) peka dengan pergelutan rakyat terutamanya ibu bapa dan para guru disebalik keputusan pukul rata (‘blanket decision’) kementerian ini.

Menurut kenyataan bersama tujuh ahli parlimen itu, setelah hampir setahun pandemik COVID-19 melanda, seharusnya KPM lebih teliti dan mendengar suara pemegang-pemegang taruh dalam sektor pendidikan terutama ibu bapa dan guru.

Katanya, ketidakcekapan dalam membuat keputusan-keputusan besar yang melibatkan seluruh rakyat seharusnya tidak berulang lagi.

Advertisement

“Kebanyakan ibu bapa sudah mengeluarkan belanja membelikan kelengkapan belajar secara dalam talian buat anak-anak mereka, dan Perdana Menteri juga telah melancarkan Didik TV selang dua hari sebelum YBMK Pendidikan mengumumkan pembukaan semula sekolah.

“Deretan pengumuman yang bercanggah dan mengelirukan ini amat memberi kesan kepada rakyat terutamanya mereka yang bergelut dengan keadaan ekonomi semasa,” menurut kenyataan tersebut.

Kenyataan itu disokong oleh ahli parlimen Simpang Renggam, Dr Maszlee Malik, Nik Nazmi Nik Ahmad (Setiawangsa), Teo Nie Ching (Kulai), Dr Hasan Baharom (Tampin) Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (Muar), Amiruddin Hamzah (Kubang Pasu) dan Isnaraissah Munirah (Kota Belud).

Advertisement

Mereka turut menggesa agar KPM berhenti membuat keputusan secara tidak terancang dan bersikap reaktif tanpa memikirkan kesannya kepada rakyat.

Katanya KPM perlu merujuk kepada cadangan-cadangan yang telah dikemukakan oleh jawatankuasa pendidikan PH pada 20 Februari berkaitan isu sama.

“Pihak KPM juga hendaklah memberikan kelonggaran terhadap isu pakaian rasmi sekolah. Ramai ibu bapa yang telah terbeban dengan pandemik dan telah berbelanja besar untuk pendidikan anak-anak.

Advertisement

“Kelonggaran untuk berpakaian bebas harus diberikan sekurang-kurangnya untuk tahun ini memandangkan adanya kebarangkalian sekolah akan ditutup kembali jika PKP dilaksanakan semula.

“Pengukuhan sistem pembelajaran berasaskan teknologi sama ada di dalam atau di luar bilik darjah, seperti penggunaan portal sophia.my, pelaksanaan secara meluas program pengagihan peranti, juga penambahbaikan akses internet di sekolah termasuklah memperkenalkan pakej internet untuk pelajar di rumah perlu diteruskan.

“Para guru dan kakitangan sekolah wajib diberikan keutamaan di dalam menerima vaksin sepertimana petugas barisan hadapan yang lain.

Advertisement

“Kami berharap cadangan ini mendapat pertimbangan sewajarnya oleh pihak KPM demi memastikan pendidikan anak-anak terus diberikan keutamaan,” ujarnya lanjut.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top