BM | EN | 中文

Modul subjek sejarah, Kesultanan Johor tarik minat negeri lain – Exco

Tosrin-Jarvanthi.png
Advertisement

JOHOR BAHRU, 23 SEPT: Modul pembelajaran subjek sejarah negeri dan Kesultanan Johor yang dimulakan sejak awal tahun ini, berjaya menarik minat empat negeri lain untuk turut sama memperkenalkan modul serupa membabitkan negeri masing-masing.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam Johor Tosrin Jarvanthi berkata Johor merupakan negeri pertama melaksanakan modul pembelajaran itu bagi memperkasakan pengetahuan generasi muda tentang sejarah negeri dan kesultanannya.

“Pelaksanaan sukatan pelajaran ini dipantau oleh Kementerian Pendidikan dan tiada bantahan diterima berhubung pelaksanaannya. Malah, kementerian turut meminta supaya modul kita dijadikan contoh untuk dikembangkan kepada negeri-negeri lain,” katanya.

Advertisement

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengiringi Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim dan isteri Che Puan Khaleeda Bustamam mencemar duli melawat Sekolah Agama Taman Kota Masai, Pasir Gudang di sini, hari ini.

Tosrin berkata pembelajaran subjek sejarah negeri dan Kesultanan Johor itu melibatkan kira-kira 100,000 murid daripada darjah satu hingga tiga di kesemua sekolah agama seluruh negeri ini.

Terdahulu, Tunku Ismail bersama isteri meluangkan masa kira-kira sejam untuk meninjau proses pengajaran dan pembelajaran di sekolah agama itu.

Advertisement

Lawatan juga bertujuan meninjau pematuhan prosedur operasi standard (SOP) oleh pihak sekolah.

Taklimat sesi pengajaran dan pembelajaran disampaikan oleh Timbalan Pengarah Pendidikan Agama, Bahagian Pendidikan Islam Jabatan Agama Islam Negeri Johor, Yosree Ikhsan.

Selain itu, baginda juga berkesempatan melihat bagaimana murid-murid istimewa dari Sekolah Agama Pendidikan Khas Johor Bahru dan Sekolah Kebangsaan Pendidikan Khas Princess Elizabeth menjalani pembelajaran termasuk membaca al-Quran menggunakan Braille.

Advertisement

Bernama

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top