BM | EN | 中文

MIROS INGATKAN PENGGUNA JALAN RAYA RISIKO KEMALANGAN KETIKA CUACA BURUK

462328.jpg
Advertisement

JOHOR BAHRU, 19 SEPT: Institut Penyelidikan Jalan Raya Malaysia (Miros) hari ini menasihatkan pengguna jalan raya supaya mengambil langkah yang lebih berhati-hati bagi mengelakkan kemalangan jalan raya ketika musim jerebu.

Ketua Pengarahnya Dr Siti Zaharah Ishak berkata walaupun statistik menunjukkan kemalangan lebih banyak berlaku ketika cuaca baik yang berpunca dari pemanduan laju, namun risiko kemalangan ketika cuaca buruk juga tidak rendah, yang disebabkan permukaan jalan licin dan masalah penglihatan yang terhad.

Sehubungan itu, Miros turut menggariskan beberapa panduan keselamatan jalan raya dalam keadaan cuaca buruk ini.

Advertisement

“Dalam keadaan berjerebu ini sudah pasti menjejaskan jarak penglihatan, oleh itu pengguna jalan raya diminta memastikan semua lampu kenderaan berfungsi dengan baik dan hidupkannya bagi menambah tahap kebolehlihatan pengguna jalan raya lain.

“Elak menggunakan lampu tinggi kerana partikel air yang wujud dalam udara boleh membias serta memantulkan cahaya itu dan hanya gunakan lampu tinggi jika perlu. Sekiranya jarak penglihatan sangat terhad, nyalakan lampu kabus,” Siti Zaharah dipetik oleh Bernama.

Beliau berkata kadar pencahayaan yang tinggi daripada lampu kabus boleh meningkatkan kadar kebolehlihatan.

Advertisement

Selain itu, katanya jarak penglihatan yang terhad akibat jerebu, memerlukan pemandu untuk lebih peka terhadap persekitaran dan mereka perlu memperlahankan kelajuan berbanding tahap kelajuan yang biasa untuk memberi ruang bertindak sekiranya berlaku sesuatu kejadian tidak diingini.

“Ruang selamat juga boleh ditingkatkan dengan menambah jarak mengekori kenderaan di hadapan. Bergantung kepada keadaan semasa, jarak mengekori boleh berubah dari empat sehingga 12 saat. Ruang selamat ini penting bagi memastikan pemandu sempat bertindak seperti secara tiba-tiba sekiranya perlu dalam situasi kecemasan,” katanya lagi.

Pada masa yang sama, beliau turut menasihati penunggang motosikal supaya memakai pakaian berwarna terang atau jaket pemantul cahaya serta berhenti di tempat selamat seperti di kawasan Rehat dan Rawat (R&R) sekiranya tidak selamat untuk meneruskan perjalanan.

Advertisement

Pejalan kaki pula, katanya perlu lebih peka terhadap keadaan sekeliling dan hanya melintas di tempat yang ditetapkan kerana dikhuatiri pemandu atau penunggang tidak dapat melihat mereka.

 

Sumber: Bernama

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top