BM | EN | 中文

Mengintip untuk China, Singapura tahan warganya bawah ISA

singapura.jpg

Gambar Ehsan Forbes

Advertisement

SINGAPURA, 19 JUN: Singapura menjatuhkan hukuman dua tahun perintah tahanan terhadap seorang warganya yang dipercayai mengintip untuk China, sekitar enam bulan selepas individu itu kembali ke republik itu, menurut Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (ISD) negara itu.

Laman Malaysia Now dalam laporannya Rabu lalu memetik kenyataan ISD sebagai berkata, Dickson Yeo, antara lain, mengirim laporan tentang masalah berkaitan Singapura kepada pengendali asing dari 2016 sehingga penangkapannya di Amerika Syarikat (AS) pada 2019.

“Siasatan ISD mendapati bahawa Yeo telah bekerja untuk ejen negara asing dan melakukan pelbagai tugas yang diberikan kepadanya bagi manfaat kewangan,” kata ISD.

Advertisement

Yeo diusir ke Singapura pada Disember dari AS, dan dihukum atas tuduhan menjadi pengintip untuk China dan menjalani hukuman penjara 14 bulan. Dia ditangkap di bawah ISA sebulan kemudian.

ISD berkata, Yeo mengirim laporan tentang masalah berkaitan Singapura kepada pengendali asing dan menubuhkan syarikat bagi kegiatan intipan.

“Dia juga mencoba, namun gagal untuk mendapatkan pekerjaan dari sektor kerajaan Singapura bagi melanjutkan kegiatan pengumpulan informasinya.

Advertisement

“Yeo telah melakukan kegiatan itu semenjak 2016 sehingga penangkapannya di AS pada 2019,” tambah ISD.

Johorkini

 

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top