BM | EN | 中文

Maritim Johor rampas syabu bernilai RM55,000 disembunyi dalam bot kayu

Syabu-bernilai-RM55000-disembunyi-dalam-bot-kayu-maritim-johor-tanjung-piai.jpeg

Gambar Ehsan APMM

Advertisement

JOHOR BAHRU, 3 MEI: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Johor merampas bungkusan dadah disyaki jenis syabu bernilai RM55,000 selepas menahan dua lelaki tempatan yang menaiki bot kayu di sekitar perairan Tanjung Piai, semalam.

Pengarah Maritim Malaysia Johor, Laksamana Pertama Maritim Nurul Hizam Zakaria berkata, dua lelaki berusia 32 dan 35 tahun itu ditahan dalam operasi yang dibuat pada pukul 8.20 malam.

Katanya, bot ronda Maritim Malaysia menjalankan pemeriksaan ke atas sebuah bot kayu yang dalam keadaan mencurigakan di kedudukan kira-kira 0.5 batu nautika selatan Tanjung Piai.

Advertisement

“Penggeledahan ke atas bot yang dikendalikan dua lelaki tempatan itu membawa kepada penemuan satu bungkusan putih dadah disyaki jenis syabu seberat satu kilogram disembunyikan dalam bot kayu tersebut.

“Siasatan awal mendapati bekalan dadah itu dipercayai cuba diseludup keluar ke Indonesia. Kedua-dua individu yang ditahan itu diserahkan kepada pegawai penyiasat maritim negeri untuk siasatan lanjut,” katanya, lapor Utusan Online.

Bungkusan dadah dan bot kayu yang digunakan suspek berkenaan turut dirampas dan dibawa ke Jeti Maritim Sungai Pulai, dekat sini.

Advertisement

Katanya, kedua-dua lelaki itu ditahan reman selama tujuh hari bermula semalam bagi membantu siasatan.

“Meskipun bertugas lebih masa dalam bulan Ramadan, Maritim Malaysia sentiasa serius dalam melaksanakan tugasan bagi menjaga perairan negara daripada sebarang salah laku dan aktiviti jenayah.

“Sekiranya terdapat sebarang aduan mengenai jenayah maritim di perairan Johor, sila hubungi Pusat Operasi Maritim Negeri Johor di talian hotline 07-219 9404 yang beroperasi secara 24 jam atau talian kecemasan MERS 999,” katanya.

Advertisement

Kes disiasat dibawah Seksyen 39(b) Akta Dadah Berbahaya 1952.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top