BM | EN | 中文

Maqis Johor rampas 24 tan makanan haiwan dari Singapura

Maqis-Johor-rampas-24-tan-makanan-haiwan.jpg

Gambar Ehsan Community Roda Johor

Advertisement

JOHOR BAHRU, 19 MAC: Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) Johor merampas 40 palet makanan haiwan seberat 24,000 kilogram (kg) dari Singapura ketika mengadakan pemeriksaan di Kompleks Sultan Abu Bakar (KSAB), Selasa lalu.

Pengarah Maqis Johor, Nur Afifah A Rahman berkata, hasil pemeriksaan dijalankan anggotanya ke atas sebuah lori di laluan kenderaan import KSAB kira-kira jam 9 malam mendapati palet makanan haiwan tersebut tidak mematuhi syarat di dalam permit import.

Menurutnya, makanan haiwan yang dianggarkan bernilai RM15,680 berupa campuran hampas soya, serbuk susu dan lemak minyak tersebut cuba dibawa masuk ke dalam negara ini untuk diproses semula dan kemudian dipasarkan.

Advertisement

“Pemandu lori berusia 47 tahun telah diambil keterangan bagi membantu siasatan.

“Perbuatan mengimport apa-apa jenis keluaran pertanian tanpa mematuhi syarat-syarat di dalam permit import Maqis adalah menjadi suatu kesalahan di bawah Seksyen 15(1) Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia 2011 (Akta 728) yang boleh dihukum di bawah Seksyen 15(2) akta yang sama,” katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Terdahulu, Sinar Harian melaporkan Nur Afifah sebagai berkata, jika disabitkan kesalahan boleh dihukum denda tidak melebihi RM100,000 atau penjara tidak melebihi enam tahun atau kedua-duanya sekali.

Advertisement

“Maqis sentiasa komited menjalankan penguatkuasaan di pintu masuk ini bagi menjamin keselamatan keluaran pertanian yang masuk ke dalam negara dan mematuhi syarat serta peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan,” katanya.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top