BM | EN | 中文

MANGSA BANJIR JOHOR MENINGKAT MENDADAK KEPADA 3,835 PAGI INI

banjir-kota-2.jpg
Advertisement

JOHOR BAHRU, 15 DIS: Hujan lebat berterusan sejak dua hari lepas telah menyaksikan jumlah mangsa banjir di Johor mengalami peningkatan mendadak kepada 3,835 orang melibatkan 1,054 keluarga setakat 8 pagi ini berbanding 2,853 orang daripada 770 keluarga yang direkodkan malam tadi.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Kesejahteraan Bandar dan Alam Sekitar negeri Tan Chen Choon berkata hujan lebat yang berterusan menyebabkan sebuah lagi daerah iaitu Batu Pahat turut dilanda banjir, menjadikan keseluruhan daerah yang terjejas meningkat kepada tujuh.

Bagaimanapun, satu pusat pemindahan sementara (PPS) di daerah Kluang iaitu Balai Raya Kampung Melayu Batu Empat Paloh ditutup sepenuhnya pada 9 malam tadi.

Advertisement

Menurutnya kesemua mangsa yang terjejas ditempatkan di 52 PPS iaitu 13 di Kota Tinggi, 10 di Mersing, 20 di Kluang, enam di Segamat dan masing-masing satu di Kulai, Muar dan Batu Pahat.

“Daerah Mersing mencatatkan jumlah mangsa paling tinggi iaitu 1,262 orang daripada 352 keluarga diikuti Kota Tinggi dengan 1,071 orang daripada 267 keluarga,” katanya menerusi kenyataan, di sini, hari ini.

Sementara itu Bernama melaporkan, di Kota Tinggi empat jalan yang terjejas masih tidak boleh dilalui oleh semua jenis kenderaan iaitu Jalan Batu 18, Jalan Ladang Pasir Logok-Ladang Bukit Berkelompok dan Jalan Ladang Bukit Payong dan Jalan Kampung Mawai Lama.

Advertisement

Menurut beliau, Jabatan Meteorologi Malaysia mengeluarkan amaran cuaca bahaya (merah) di daerah Mersing dan Kota Tinggi manakala, amaran cuaca buruk pula di Segamat, Muar, Batu Pahat, Kluang, Pontian, Kulai dan Johor Bahru, serta amaran waspada di Tangkak sehingga hari ini.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top