BM | EN | 中文

“Mana 8,000 peranti untuk pelajar dijanjikan kerajaan Johor? – MP Kulai

Teo-Nie-Ching-peranti-johor-8000.png
Advertisement

KULAI, 14 JUL: Ahli parlimen Kulai menggesa kerajaan memberikan jawapan berhubung 8,000 alat peranti yang dijanjikan kerajaan negeri Johor pada 10 Jun 2021 menerusi Pakej Rangsangan Ekonomi (PRE) Ihsan Johor 3.0.

“Kini, setelah sebulan pengumuman itu dibuat, berapa buah peranti telah diserahkan kepada anak-anak pelajar dan kepada siapa?” soalnya dalam satu kenyataan hari ini.

Nie Ching yang juga merupakan mantan Timbalan Pendidikan berharap kerajaan Johor tidak mengulangi kesilapan Kerajaan Persekutuan yang kurang efisien dalam penyerahan komputer riba setelah berjanji kepada rakyat.

Advertisement

Katanya, setelah setahun sesi pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) dilaksanakan di Malaysia, masih terdapat pelajar-pelajar yang tidak mampu mengikuti PdP dalam talian kerana ketiadaan alat peranti elektronik yang sesuai.

Katanya, sebagai seorang ibu beliau amat memahami keresahan ibu-ibu yang kesempitan tetapi tetap mahu memastikan anak-anak dapat mengikuti sesi pembelajaran di rumah.

Terdahulu, Nie Ching dilaporkan Roketkini berkata, menerusi pusat khidmat parlimen Kulai , pihaknya telahpun menghadiahkan sekitar 65 buah alat peranti elektronik kepada keluarga-keluarga B40 di kawasannya.

Advertisement

“Namun, isu lebih penting di sini adalah, di mana 150,000 komputer riba yang telah dijanji oleh Menteri Kewangan pada bulan November yang lalu?

“Mengapa penyerahan 150,000 buah komputer riba ini masih belum diselesaikan?” katanya lagi.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top