BM | EN | 中文

Loji rawatan air Rantau Panjang, Sungai Selangor pulih

Amirudin-Shari-MB-Selangor.jpg

Amirudin ketika membuat lawatan ke Muka Sauk (Intake) Sungai Selangor Fasa 2 dan meninjau kerja pemulihan bekalan air akibat pencemaran yang dikesan awal pagi ini

Advertisement

SHAH ALAM, 19 OKT: Tahap bacaan pencemaran di Loji Rawatan Air (LRA) Rantau Panjang dan Sungai Selangor Fasa 1, 2 dan 3 telah mencapai 0 TON (nilai bau ambang) petang ini.

Sehubungan itu, Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berkata, loji terbabit akan kembali memproses air mentah untuk disalurkan kepada pengguna.

“Alhamdulillah. Saya dimaklumkan tahap bacaan pencemaran di LRA Rantau Panjang dan Sungai Selangor Fasa 1,2 dan 3 telah mencecah 0 TON.

Advertisement

“Oleh itu, loji telah mula beroperasi untuk kerja-kerja pembersihan dan akan mula memproses air mentah bagi kegunaan para pengguna,” kata Amirudin melalui kenyataan di facebook beliau hari ini.

Terdahulu Media Selangor melaporkan, LRA Sungai Selangor Fasa 1, Fasa 2, Fasa 3 dan Rantau Panjang terpaksa dihenti tugas berikutan pencemaran sumber air mentah dikesan di Sungai Selangor pada jam 2 pagi tadi.

Insiden itu menyebabkan gangguan bekalan air tidak berjadual melibatkan 1.2 juta akaun pengguna di 1,292 kawasan meliputi wilayah Kuala Lumpur, Petaling, Klang/Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak dan Kuala Langat.

Advertisement

Siasatan awal pakar Air Selangor menemukan bau seakan-akan pelarut.

Johorkini

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top