BM | EN | 中文

Lembaga Zakat Selangor santuni penduduk Medan 88, Salak Tinggi yang terjejas PKPD

LZS.png

Petugas Lembaga Zakat Selangor (LZS) memakai PPE ketika menyampaikan sumbangan kepada penghuni Medan 88 di Bandar Baru Salak Tinggi (Gambar Ehsan Facebook LZS)

Advertisement

SHAH ALAM, 1 JAN : Lembaga Zakat Selangor (LZS) menyantuni penghuni Pangsapuri Medan 88 di Bandar Baru Salak Tinggi (BBST) yang terkesan ekoran Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

Agensi berkata pihaknya menyalurkan bantuan keperluan asasi daripada pelbagai agensi kepada penduduk yang terputus bekalan akibat pergerakan yang terhad dan yang terjejas pendapatan sepanjang tempoh itu.

“Berdasarkan pemerhatian dan siasatan dijalankan, didapati 37 penghuni disyorkan bantuan kecemasan dan tunggakan sewa bilik atau rumah, selain bantuan barangan asas secara berkala melalui pelbagai agensi berkaitan.

Advertisement

“Membuka peluang pekerjaan dari agensi atau syarikat berkaitan dan membuat syor agar mereka dimasukkan ke dalam skim Bantuan Alternatif Insan Terkesan (Bait),” katanya lapor SelangorKini.

LZS menambah penyampaian bantuan dibuat dengan mengambil kira tatacara operasi piawai (SOP) yang ditetapkan dengan memakai peralatan pelindung peribadi (PPE).

PKPD di Medan 88 berkuat kuasa 11 hingga 25 November melibatkan 88 unit rumah kedai, 284 premis dan 800 orang penduduk.

Advertisement

Johorkini

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top