BM | EN | 中文

Lebih 500 pengusaha rumah inap, chalet Johor terima bantuan RM1,000

cover-covid-johor-01.jpg
Advertisement

JOHOR BAHRU, 18 JUL: Seramai 534 pengusaha rumah inap dan chalet di Johor menerima bantuan insentif secara sekali bayar (one-off) RM1,000 membabitkan nilai keseluruhan RM534,000 bagi meringankan beban mereka dalam menghadapi cabaran pandemik COVID-19.

Menteri Besar Johor Datuk Hasni Mohammad berkata bantuan menerusi Pakej Rangsangan Ekonomi (PRE) Ihsan Johor 3.0 itu diharap membantu pengusaha berkenaan meneruskan perniagaan mereka.

‘Kerajaan negeri sedar mengenai impak yang dihadapi oleh sektor pelancongan akibat pandemik itu yang hingga kini belum berakhir. Saya berharap bantuan ini sedikit sebanyak dapat membantu mereka: katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Advertisement

Sementara itu, pemilik rumah inap Trataleka Homestay Resort Safiah lsa berkata bantuan berkenaan amat diperlukan bagi menampung kos perbelanjaan operasi rumah inapnya selepas berlaku pengurangan 90 peratus pengunjung sejak tahun lepas.

“Pengurangan ini menyebabkan masalah kewangan untuk membayar kos penyeienggaraan dan sebagainya. Alhamdulillah, bantuan ini dapat menampung perbelanjaan operasi rumah inap khususnya kos penyelenggaraan: katanya daiam kenyataan sama.

Awal bulan lepas, Hasni mengumumkan peruntukan RM1.74 juta disediakan bagi membantu penggiat sektor pelancongan di bawah PRE Ihsan Johor 3.0, dan golongan yang akan menerima bantuan itu termasuk pengusaha hotel bajet, inap desa, pemandu pelancong serta agensi pelancongan yang berdaftar di Johor.

Advertisement

Bernama

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top