BM | EN | 中文

Lagi kes buli berlaku di Johor

pdrm-polis.jpg
Advertisement

KLUANG, 16 DIS: Belum selesai kejadian buli melibatkan seorang pelajar di Muar yang dilakukan lima pelajar lain, kes sama turut berlaku di sebuah lagi sekolah menengah di daerah ini pada 9 Disember lalu.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kluang, Deputi Superintenden Abdul Razak Abdullah Sani berkata, kejadian di daerah itu melibatkan seorang pelajar lelaki tingkatan tiga yang dibuli pelajar senior.

Katanya, Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Kluang menerima laporan pada pukul 6.18 petang semalam berkaitan kejadian terbabit.

Advertisement

“Mangsa yang dilaporkan dalam keadaan trauma telah menerima rawatan sebagai pesakit luar di Hospital Enche’ Besar Hajjah Khalsom setelah mengalami sakit dada akibat kejadian terbabit.

“Hasil siasatan awal mendapati kejadian berpunca daripada seorang pelajar senior yang tidak berpuas hati dengan sikap mangsa yang menyebabkan dia dibuli,” katanya, lapor Utusan Online.

Abdul Razak berkata, tindakan susulan kini dijalankan oleh Bahagian Siasatan Jenayah IPD Kluang untuk mengesan suspek yang terlibat.

Advertisement

Beliau berkata, kes disiasat di bawah Seksyen 323 Kanun Keseksaan dan jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara selama tempoh yang boleh sampai satu tahun atau dengan denda atau kedua-duanya.

“Kami memandang serius terhadap kes-kes jenayah melibatkan khususnya kes buli di sekolah dan tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang terlibat,” katanya.

Hari ini, seramai lima pelajar tingkatan empat sebuah sekolah menengah di Muar, direman sehingga Sabtu bagi membantu siasatan kes buli terhadap pelajar berusia 14 tahun di sekolah sama.

Advertisement

Johorkini

 

Advertisement

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top